Kosovski Albanci si želijo čimprejšnje razglasitve neodvisnosti. Foto: EPA
Kosovski Albanci si želijo čimprejšnje razglasitve neodvisnosti. Foto: EPA
Boris Tadić in Vojislav Koštunica
V VS-ju sta Srbijo zastopala najvišja srbska politika. Foto: EPA

Agencija Associated Press predvideva, da bo vprašanje, ali bo Rusija blokirala ZN, prešlo pod okrlilje EU-ja. Po Reutersovih virih naj bi koraki proti neodvisnosti Kosova sledili čez nekaj mesecev, zasnovani pa naj bi bili na načrtu Martija Ahtisaarija, nekdanjega posebnega odposlanca ZN-a, ki predvideva postopno neodvisnost. "Pripravljamo niz akcij, pri katerih bodo sodelovali EU, Nato in kosovske oblasti in ki bodo potekale v naslednjem mesecu ali dveh," je dejal neimenovani evropski diplomat.

Kosovsko vprašanje naj bi se premaknilo na mizo EU-ja, je potrdil tudi za AP in dodal, da bo to vprašanje po predsedniških volitvah v Srbiji prevzel EU. AP je povzel dogajanje rekoč, da ZDA in EU ugotavljajo, da so stališča obeh strani preveč različna in da Rusija podpira srbsko zahtevo po nadaljevanju pogovorov.

EU in ZDA ne čutita potrebe po nadaljnjih pogajanjih
Britanski BBC je za najpomembnejše dejstvo včerajšnjega zasedanja označil to, da so po koncu napete debate za zaprtimi vrati, v kateri sta svoja stališča državam članicam predstavila srbski premier Koštunica in kosovski predsednik Fatmir Sejdiu, EU in ZDA podali skupno izjavo, da ni potrebe po nadaljevanju pogovorov.

Tudi ocena nemške agencije DPA je podobna: med diskusijo ni bilo veliko znakov, da je kompromis mogoč. "Najbolj razširjen scenarij je, da ZN-u ne bo uspelo doseči kompromisa in da bo Kosovo razglasilo neodvisnost, ki jo bodo priznale posamezne države, med njimi ZDA in balkanske države," piše nemška agencija, ki hkrati opozarja, da znotraj EU-ja ni soglasja, tako da naj bi vsaka država članica sprejela svojo odločitev.

Rusi: Pogajanja se morajo nadaljevati
Nasprotno pa ruski mediji izpostavljajo besede ruskega veleposlanika v ZN-u Vitalija Čurkina, ki je dejal, da se Moskva zavzema za nadaljevanje pogovorov in da pri tem ni osamljena. Dodal je, da bi ruski predlog o izdelavi "zemljevida poti" za reševanje kosovskega vprašanja "ob ugodnih okoliščinah lahko omogočil EU-ju, da poveča svojo vlogo", piše Itar-Tass. Ruski časopisi tudi poudarjajo pomen opozoril ruskih politikov, da bodo kakršne koli enostranske poteze pomenile nevaren precedens in kršenje vseh mednarodnih norm.