Predsedniške volitve v Gruziji bodo potekale 8. januarja. Foto: EPA
Predsedniške volitve v Gruziji bodo potekale 8. januarja. Foto: EPA

52-letni Patarkacišvili, ki je v primeru zmage na januarskih predsedniških volitvah obljubil, da bo v gruzijsko gospodarstvo investiral milijardo dolarjev iz svojega žepa, je bil na čelu novembrskih protestov proti predsedniku Mihailu Sakašviliju. Ta je zaradi politične krize nato razpisal predčasne volitve.

Gruzijske oblasti so Patarkacišvilija obtožile, da je nameraval s pomočjo svoje televizijske postaje Imedi pozvati protestnike k strmoglavljenju vlade med novembrskimi nemiri. Omenjeno televizijo so oblasti po nemirih zaprle in ji oddajanje znova dovolile 12. decembra, vendar so delovanje znova prekinile v sredo, potem ko je nekaj novinarjev odšlo zaradi predsedniške kandidature Patarkacišvilija.

V predsedniški tekmi ostaja šest kandidatov, med njimi tudi dosedanji predsednik Sakašvili, ki je na oblast prišel z žametno revolucijo pred štirimi leti in obljubil, da bo majhno kavkaško državo popeljal v Evropsko unijo in Nato, kar je razjezilo Rusijo in močno poslabšalo odnose med državama.

G. V.