Trenutno je okviru misije Isaf v  Afganistanu 120.000 tujih vojakov. Foto: Reuters
Trenutno je okviru misije Isaf v Afganistanu 120.000 tujih vojakov. Foto: Reuters

Varnostni svet je z resolucijo soglasno izrazil močno zaskrbljenost zaradi povečanih terorističnih dejavnosti talibanov, Al Kaide in drugih nezakonitih oboroženih skupin ter kriminalcev, pa tudi zaradi vse močnejše povezave med terorističnimi dejavnostmi in mamili. Ob tem je države pozval še, naj povečajo vojaško navzočnost v Afganistanu za soočenje z naraščajočo grožnjo talibanov in teroristične mreže Al Kaida.

Varnostni svet je še pozval Isaf, ki mu predseduje ameriški general David Petraeus, naj pospeši urjenje afganistanskih varnostnih sil, afganistansko vlado pa je pozval, naj nadaljuje prizadevanja za boj proti korupciji in za povečanje odgovornosti.

Vse večje število civilnih žrtev je skrb vzbujajoče
Varnostni svet Združenih narodov je ob tem izrazil resno zaskrbljenost zaradi vse večjega števila civilnih žrtev, pri tem pa je omenil, da največ žrtev povzročijo talibani in Al Kaida. Kljub temu je Isaf pozval, naj si še naprej prizadeva za preprečevanje civilnih žrtev. Prav tako je Varnostni svet izrazil zaskrbljenost, ker talibani novačijo otroke in so ti potem žrtve pobijanja in pohabljanja.

Afganistansko vlado je Varnostni svetZN-a pozval tudi, naj izboljša pravosodni sistem, vključno z razmerami v zaporih, ter spoštovanje človekovih pravic, vključno s pravicami žensk, pri čemer naj še posebej upošteva pravico žensk, da v polnosti sodelujejo v političnem, gospodarskem in družbenem življenju.