Karzaj je prepričan, da za (neuspeli) napad ni kriv 14-letni Rafik. Foto: EPA
Karzaj je prepričan, da za (neuspeli) napad ni kriv 14-letni Rafik. Foto: EPA
Karzaj oprostil Rafika

Rafik Ula je iz Pakistana prišel v Afganistan, kjer se je srečal z moškim, ki mu je dal samomorilski jopič, s katerim naj bi ubil Arsala Jamala. 14-letnika so nato ujeli, predsednik Karzaj pa je ob pomilostitvi v predsedniški palači dejal, da je mladeniča med šolanjem v verski šoli zapeljal "sovražnik islama" in da mu odpušča.

Prisiljen v napad
Rafik je povedal, da napada ni želel izvesti, a so mu grozili. V verski šoli v Pakistanu se je učil voziti avto, pokazali pa so mu tudi videoposnetke samomorilskih napadov z avtomobili. Mladenič je dodal, da je zelo vesel, da so ga pomilostili in izpustili.

Rafikov oče Mati Ula iz Severnega Vaziristana je povedal, da ni vedel za sinovo dejanje in da mu v verski šoli niso želeli povedati, kje je njegov sin.

Karzajev poziv Pakistanu
Islamski skrajneži so v zadnjih dveh letih proti Afganistanu, Natu in ameriškim silam izvedli številne samomorilske napade. Afganistan je zato Pakistan pozval, naj bolj poskrbi za varnost na meji in samomorilskim napadalcem prepreči, da bi prečkali mejo. Predsednik Karzaj je Pakistanu poslal sporočilo, v katerem je zahteval, da naj otrok ne spodbuja k terorizmu in samomorilskim napadom.

Karzaj oprostil Rafika