54-letna Bhutto ima v domovini zelo veliko privržencev, česar se general Mušaraf dobro zaveda. Foto: EPA
54-letna Bhutto ima v domovini zelo veliko privržencev, česar se general Mušaraf dobro zaveda. Foto: EPA

V izgnanstvu živeča nekdanja premierka Benazir Bhutto je to dejala po skrivnih petkovih pogovorih s Pervezom Mušarafom v Združenih arabskih emiratih. Dvojna vloga Mušarafa je glavna ovira za dogovor med obema stranema, ki se pogajata že dlje časa.

General Mušaraf, ki državo vodi od državnega udara l. 1999, se pred letošnjimi predsedniškimi volitvami spoprijema z naraščajočim nezadovoljstvom ljudi in s porastom skrajnih gibanj, zato išče dogovor z opozicijo, ki bi mu omogočil nadaljevanje predsedniškega mandata. Nedavni napad na Rdečo mošejo in nasilje, ki je sledilo, sta vzela okoli 300 življenj.

Benazir Bhutto je najbolj priljubljena pakistanska političarka, ki je postala prva ženska na premierskem položaju v postkolonialni muslimanski državi. Vlado je vodila dvakrat v 80. in 90. letih, od leta 1997 pa živi v izgnanstvu, saj je takratna oblast za njo razpisala tiralico zaradi obtožb o vpletenosti v korupcijo. Svojo vrnitev v domovino je napovedala za prihodnje mesece, vendar bi morali v Pakistanu, če bi želeli, da znova prevzame vodenje vlade, spremeniti ustavo, ki premierski položaj omejuje na dva mandata.

A. L.