Makedonski Albanci si od svoje vlade želijo čimprejšnjega priznanja Kosova. Foto: EPA
Makedonski Albanci si od svoje vlade želijo čimprejšnjega priznanja Kosova. Foto: EPA
Črnogorska zastava
Skoraj tretjina prebivalcev Črne gore se opredeljuje kot Srbi, medtem ko je Albancev pet odstotkov. Foto: EPA

Po besedah Gruevskega bi priznanje sosednjega Kosova lahko rešilo parlamentarno krizo v Makedoniji, kjer opozicijska Demokratska stranka Albancev bojkotira zasedanja parlamenta in vrnitev v poslanske klopi napoveduje za čas, ko bo na mizi odločanje o priznanju Kosova. Okoli 25 odstotkov makedonskega prebivalstva je Albancev, ki živijo predvsem na zahodu države.

Srbi v Črni gori proti priznanju
O priznanju neodvisnosti Kosova naj bi kmalu odločala tudi Črna gora, kjer je vlada parlamentu predala osnutek resolucije o nujnosti pospešene integracije države v Evropsko unijo, kar naj bi bil uvod v razpravo o priznanju Kosova. Resolucijo o priznanju Kosova naj bi po poročanju črnogorskih medijev podpisalo 41 poslancev parlamenta, medtem ko ji odločno nasprotujejo opozicijske stranke pod vodstvom srbske skupnosti.

Črnogorski premier Milo Djukanović je pred dnevi priznal, da je njegova vlada pod pritiskom zahodnih držav, da prizna Kosovo. "V določenih krogih mednarodne skupnosti obstajajo pričakovanja in ta niso presenečenje. Če hočemo biti del evropske in evroatlanstke skupnosti, potem naši partnerji iz teh skupnosti pričakujejo od nas, da bomo sledili glavnim smernicam njihove zunanje politike," je novinarjem povedal Djukanović.

Kosovo je neodvisnost razglasilo 17. februarja in do zdaj ga je priznalo 47 držav, nazadnje pred dvema dnevoma majhna južnopacifiška država Samoa.

G. V.