40-letni Page je bil ubit na prizorišču streljanja. Foto: EPA
40-letni Page je bil ubit na prizorišču streljanja. Foto: EPA
'Wisconsin joče'. Foto: Reuters
Specialne enote pred sikhovskim templjem. Foto: EPA

Page je v sikhovski tempelj v Oak Creeku v predmestju Milwaukeeja vdrl med nedeljskim jutranjim verskim obredom in začel streljati, pri čemer je ubil šest ljudi.

Več strelov je zadelo tudi enega izmed policistov, ki pa ni v smrtni nevarnosti. Napadalec, ki je padel pod streli policistov, je streljal z 9-milimetrsko polavtomatsko pištolo, ki jo je kupil zakonito.

Pred strelskim pohodom Page ni imel policijske kartoteke. Iz vojske so sporočili, da je bil njihov pripadnik od leta 1992 do leta 1998, ko so ga odpustili zaradi neprimernega vedenja, saj je bil med opravljanjem dolžnosti alkoholiziran. Deloval je kot specialist za psihološko bojevanje in raketni tehnik.

Med letoma 2005 in 2010 je bil član glasbene skupine obritoglavcev iz Severne Karoline, še prej, leta 2000, pa je poskušal kupiti izdelke neonacistične organizacije Nacionalno zavezništvo, ki je po nekaterih ocenah najnevarnejša in najbolje organizirana neonacistična skupina v ZDA.

Po navedbah policije motiv za nedeljski strelski napad še ni znan, je pa bilo več pripadnikov sikhovske verske skupnosti od terorističnih napadov 11. septembra 2001 že tarča nadlegovanja in nasilja.

Napad obsodila Obama in Romney
Ameriški predsednik Barack Obama je že izrazil sožalje svojcem žrtev, preiskovalcem pa ponudil pomoč pri preiskavi tega krvavega napada. Izpostavil je vlogo sikhovske skupnosti v ameriški družbi in za njene pripadnike dejal, da "bogatijo ZDA in so del razširjene ameriške družine". Napad je obsodil tudi njegov tekmec na predsedniških volitvah Mitt Romney.

Obžalovanje zaradi tragičnega dogodka je izrazil tudi indijski premier Manmohan Sing, ki je dejal, da ga je strelski napad pretresel in užalostil. "Še posebej je pretresljivo, da se je tako nesmiselno, nasilno dejanje zgodilo v prostorih verskega čaščenja," je dejal Sing, sam prav tako pripadnik sikhovske vere. Indijski premier je izrazil upanje, da bodo ameriške oblasti v prihodnje skušale preprečiti takšna nasilna dejanja.

Baptistična cerkev Westboro razburja
So pa javnost pretresli tviti zloglasne baptistične cerkve Westboro, znane po svojih skrajnih ideologijah, še posebej proti homoseksualnosti. Le nekaj minut pozneje, ko je splet zaobšla novica o streljanju v sikhovskem templju, so pripadniki cerkve na Twitterju pisali, kako je "Bog poslal še enega strelca".

Po besedah Freda Phelpsa, vodje cerkve Westboro, je bilo streljanje kazen za neprijeten sprejem njegove cerkve v Wisconsinu. Kot poroča Huffington Post, je Phelpsov klan pred kratkim grozil, da bo stražil na spominski slovesnosti za žrtve nedavnega streljanja v Aurori, kongres pa je Phelpsu uspešno preprečil straže na pogrebih ameriških vojakov.