Gates in Ivanov sta v Sevilli razpravljala o protiraketnem ščitu, ki ga želijo ZDA postaviti v bližini Rusije. Foto: Reuters
Gates in Ivanov sta v Sevilli razpravljala o protiraketnem ščitu, ki ga želijo ZDA postaviti v bližini Rusije. Foto: Reuters
Ob zasedanju ministrov se je na ulicah zbralo nekaj sto protestnikov, ki so izražali svoje nezadovoljstvo s politiko zavezništva. Foto: EPA
Neformalno zasedanja Nata

Ruski obrambni minister Sergej Ivanov je izpostavil zaskrbljenost Rusije zaradi načrtov ZDA, ki nameravajo na Češkem in Poljskem graditi protiraketni ščit. Novi ameriški obrambni minister Robert Gates, ki se prvič udeležuje zasedanja obrambnih ministrov, je Ivanovu zagotovil, da Moskvi ni treba skrbeti, saj protiraketni ščit ni usmerjen proti Rusiji, ampak proti "odpadniškim" državam, kot je za ZDA Iran.

Prvi dan srečanja v znamenju Kosova in Afganistana
Prvi dan srečanja so ministri govorili o operacijah na Kosovu in v Afganistanu. Potrdili so zavezo Nata za ohranjanje stabilnosti na Kosovu s svojimi 17.000 vojaki in predlog posebnega odposlanca ZN-a Marttija Ahtisaarija o prihodnjem statusu Kosova ter se zavzeli za preprečitev morebitnega novega nasilja v pokrajini.

Več pozornosti so ministri namenili Afganistanu, kjer se nasilje predvsem na jugu in vzhodu države nadaljuje. Natov vrhovni poveljnik, ameriški general John Craddock, je minstrom predstavil načrt za povečanje števila vojakov v Afganistanu in zahteval okrepitev 34.000-članske vojaške operacije z novimi 2.000 vojaki.

Erjavec ponosno o slovenski misiji na Kosovu
Slovenijo na zasedanju zastopa obrambni minister Karl Erjavec, ki je v četrtek pojasnil, da Slovenija na Kosovo ta mesec prvič pošilja bataljon 600 vojakov, prvič pa bo tudi prevzela odgovornost za sektor in prvič poveljevala drugi (madžarski) vojski.

Protestniki za umik vojakov
V starem delu španskega mesta je več sto protestnikov pripravilo mirne proteste. Protestniki so od severnoatlantskega zavezništva zahtevali, naj se njihovi vojaki takoj umaknejo iz Afganistana.

Neformalno zasedanja Nata