Foto:
Foto:
Annan po četrtkovih pogovorih v Nairobiju.

Veleposlaniki držav članic Varnostnega sveta so bili navzoči ob podpisu namere, ki sta jo podpisala predstavnika vlade iz Kartuma in uporniškega Ljudskega osvobodilnega gibanja.

S tem sta se strani zavezali, da bo do konca leta 2004 podpisan dokončni mirovni sporazum, ki bo uredil razmere na jugu države, bogate z nafto.

Varnostni svet zasedal v Nairobiju
Prvo zasedanje Varnostnega sveta zunaj New Yorka po 14-ih letih je bilo namenjeno bolj neposrednemu pritisku na obe strani.

S tem bi končali več kot desetletje dolgo obdobje, v katerem so neuspešno skušali vzpostaviti mir med arabskim režimom na severu in krščansko-animističnim jugom, ki se je uprl vključitvi šeriatskega prava v zakonodajo leta 1983.

Nasprotujoči si strani naj bi si s sporazumom razdelili oblast in bogastvo, po šestih letih bi na jugu lahko izvedli referendum o odcepitvi. Mednarodna skupnost bi ob sklenitvi miru vladi in upornikom pomagala tako politično kot gospodarsko.

Doslej že dve resoluciji o Darfurju
Varnostni svet bo v skladu z resolucijo, ki pa je po mnenju humanitarnih organizacij prešibka, nadziral kršitve ter ukrepal v Darfurju, kjer je v začetku lanskega leta izbruhnil upor za delitev moči in bogastva, terjal pa je več kot 50-tisoč žrtev. Tudi v tem primeru, razne dogovore ter prekinitve ognja obe strani kršita.

VS je zagrozil s sankcijami proti vladi v Kartumu, če ne bo ustavila nasilja arabskih milic. Grožnji nasprotujeta stalni članici Kitajska in Rusija, zato se je Varnostni svet se odločil za mehkejši pristop.