Škoda, ki je med nemiri leta 2004 nastala v srbskem delu Prištine. Foto: EPA
Škoda, ki je med nemiri leta 2004 nastala v srbskem delu Prištine. Foto: EPA

To je v svojem poročilu zapisala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki dodaja, da omenjeni nemiri predstavljajo najhujše medetnično nasilje na Kosovu po letu 1999. "Vsi dejavniki, vključeni v kazenski postopek - policija, tožilstvo, sodišča in priče, so prispevali k pomanjkljivostim," so zapisali v poročilu z naslovom Štiri leta pozneje.

17. in 18 marca 2004 je bilo ubitih 19 ljudi, od tega osem Srbov, ranjenih pa več kot 900 ljudi, med njimi več kot sto pripadnikov mednarodne in kosovske policije. V nemirih je sodelovalo 50.000 ljudi, ki so poškodovali ali uničili več kot 800 poslopij, med njimi 29 pravoslavnih cerkva in samostanov.

Ovse v svojem poročilu tudi navaja, da so od marca 2004 na Kosovu vložili obtožnice proti 400 ljudem, čeprav je bilo vloženih 1.400 prijav zaradi domnevnih zločinov, storjenih med nemiri. "Majhno število obdolžitev kaže na neustrezen boj proti nekaznovanosti" in na to, da ni bilo jasno izraženega sporočila, da etnično nasilje ne bo dopuščeno.

Ovse ocenjuje, da so nemiri resno spodkopali napore, da bi Kosovo postalo strpna večetnična družba.

M. R.