Orukašvili je bil obrambni minister do lani, ko je bil odstavljen. Zdaj vodi opozicijsko stranko. Foto: EPA
Orukašvili je bil obrambni minister do lani, ko je bil odstavljen. Zdaj vodi opozicijsko stranko. Foto: EPA
Iraklij Okruašvili
Okruašvili je bil do lani član Sakašvilijeve vlade. Foto: EPA
Gruzijci množično proti Sakašviliju

Povod za njihove demonstracije je bila aretacija nekdanjega obrambnega ministra Iraklija Okruašvilija, ki je Sakašvilija obtožil korupcije in tega, da ga je nagovarjal k umoru nekega poslovneža. Tožilstvo je Okruašvilija obtožilo izsiljevanja, pranja denarja in zlorabe oblasti.

Protestnike je nagovorila Goga Kaindrava, nekdanja članica Sakašvilijevega kabineta, ki je dejala, da bodo na trgu pred parlamentom ostali, dokler ne odstopi Sakašvilijeva oblast.

Gre za ene največjih protestov od revolucije, s katero je leta 2003 Sakašvili, ki je študiral v ZDA, pometel z oblastmi takratnega predsednika Eduarda Ševardnadzeja in se povzpel na sam državni vrh. Trenutni predsednik uživa zaupanje Zahoda in zveze Nato, s čimer je večkrat razburil tudi uradno Moskvo.

Pred nekaj dnevi je Sakašvili v nagovoru Generalne skupščine ZN-a v New Yorku Rusijo obtožil, da neti nemire v gruzijski pokrajini Abhaziji, kjer se gruzijske oblasti pogosto spopadajo s tamkajšnjimi borci za neodvisnost. Sicer se je za časa svojega ministrovanja Okruašvili pogosto zavzel za oster nastop proti odcepitvenim težnjam Abhazijcev.

Gruzijci množično proti Sakašviliju