Vas Labado v južnem Darfurju, ki so jo prebivalci zapustili, potem ko so jo decembra bombardirala vladna letala. Foto: epa
Vas Labado v južnem Darfurju, ki so jo prebivalci zapustili, potem ko so jo decembra bombardirala vladna letala. Foto: epa
Razmere v begunskih taboriščih v Darfurju, kjer je nastanjenih več kot milijon ljudi, so zelo težke. Foto: epa
Nemško vojaško letalo
Nato je afriškim enotam pripravljen nuditi logistično pomoč pri prihodu v Darfur. Foto: epa

Na zasedanju v Bruslju so države članice Nata skušale zagotoviti, da med EU-jem in Natom ni tekmovanja, potem ko je Francija napovedala, da bo njihova misija pod zastavo EU-ja in ne Nata.

Okoli 180.000 mrtvih
Afriška unija, ki ima v Darfurju 2.300 vojakov, je aprila Nato in EU zaprosila za logistično podporo pri prevozu vojakov iz afriških držav. Z letalskimi prevozi bo Nato začel 1. julija. V spopadih v sudanski pokrajini Darfur je bilo v dveh letih ubitih okoli 180.000 ljudi, ocenjuje ZN.

Nemčija ponuja pomoč


Svoje zmogljivosti je ponudila tudi Nemčija, ki bi lahko v Darfur prepeljala afriške mirovne sile in opremo. Minister Peter Struck je dejal, da je vseeno, ali bo Nemčija to storila pod pokroviteljstvom Nata ali EU-ja, saj tu ne sme biti tekmovanja.

Razprava o tem, ali naj logistično podporo za posredovanje ponudi Nato ali EU, je irelevantna. Pomembno je le, da dosežemo dogovor o pomoči, je še dejal Struck.

Razmere so strašne

V uvodnem nagovoru je generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer poudaril, da so razmere v Darfurju strašne, zato mora Nato v koordinaciji z drugimi organizacijami storiti vse, da bo pomagal Afriški uniji pri prizadevanjih za mirno rešitev konflikta.

V Afganistanu 11.000 vojakov

Na dnevnem redu srečanja je bila tudi razprava o krepitvi misije v Afganistanu, kjer je zdaj 8.300 vojakov Nata, organizacija pa tja želi poslati še dodatnih tri tisoč vojakov. Največ naj bi jih zagotovile Španija, Romunija in Nizozemska.

O Afriki tudi Bono
V Bruslju sta na temo Afrike odmevno tiskovno konferenco priredila predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in znani pevec Bono iz skupine U2. Poudarila sta, da bi bilo lahko leto 2005 prelomno za Afriko, če bi združili napore za odpravo revščine.