Predsednik socialdemokratov Franz Müntefering (levo) in dozdajšnji kancler Gerhard Schröder pred novinarji po prvih pogovorih s CDU-jem. Foto: Reuters
Predsednik socialdemokratov Franz Müntefering (levo) in dozdajšnji kancler Gerhard Schröder pred novinarji po prvih pogovorih s CDU-jem. Foto: Reuters
Morebitna prva nemška kanclerka Angela Merkel in zdajšnji kancler Gerhard Schröder
Kanclerski stolček za zdaj ostaja odprt. Foto: EPA

Voditeljica CDU-ja in kandidatka desnice za kanclerski položaj Angela Merkel je dejala, da sta se z dozdajšnjim kanclerjem Gerhardom Schröderjem dogovorila za nov krog pogajanj.

Merklova je povedala, da so bili pogovori konstruktivni, vendar pa se vodilni stranki razhajata predvsem pri vprašanju, kdo bo vodil novo vlado.

V Schröderjevem SPD-ju so namreč prepričani, da mesto mandatarja za sestavo nove vlade pripada tej stranki, ki je v absolutnem merilu dobila največ glasov na volitvah. V stranki pojasnjujejo, da je zmagovalna krščanska koalicija sestavljena iz dveh strank.

"SPD pravi zmagovalec volitev"
Po mnenju predsednika socialdemokratov Franza Münteferinga zakonodaja sicer omogoča kandidiranje koalicije strank, vendar se o oblikovanju vlade dogovarjajo posamezne stranke.

Če bi krščanski demokrati (CDU) in krščanski socialisti (CSU) na volitvah nastopili posebej, bi CDU prejel 27,8 odstotka glasov, CSU pa 7,4. V tem primeru bi bila najmočnejša stranka SPD, ki je prejela 34,4 odstotka glasov.

T. i. velika koalicija med SPD-jem in CDU-jem/CSU-jem se zdi vedno bolj verjetna, saj bi bile druge kombinacije po mnenju analitikov za Nemčijo lahko še bolj škodljive. Za zdaj se nobena stran ne želi odpovedati kanclerskemu stolčku, zato so pogajanja zelo nepredvidljiva.

CDU/CSU bo v petek medstrankarske pogovore nadaljevala z Zelenimi.