Slovenski zunaji minister je na Kosovu izrazil podporo EU-ja Ahtisaarijevemu načrtu za pokrajino. Foto: RTV SLO
Slovenski zunaji minister je na Kosovu izrazil podporo EU-ja Ahtisaarijevemu načrtu za pokrajino. Foto: RTV SLO
Kosovski Albanci
Kosovo je napovedalo enostransko razglasitev neodvisnosti kmalu po 10. decembru, ko mora pogajalska trojka generalnemu sekretaru ZN-a Ban Ki Muni predložiti svoje ugotovitve. Foto: EPA
Rupel obiskal Prištino

Po Beogradu in Skopju je Rupel obiskal Prištino, kjer se je sestal z vodjem Unmika Joachimom Rückerjem. Po srečanju je vodja slovenske diplomacije izjavil, da mora Slovenija kot naslednja predsedujoča EU "poslušati prijatelje v regiji" in oddal, da EU še vedno verjame v Ahtisaarijev načrt nadzorovane neodvisnosti za pokrajino, poroča B92.

Poudaril je izredno pomembnost enotnosti EU-ja glede prihodnjega statusa Kosova in izrazil upanje, da bi v okviru pogovorov o prihodnjem statusu Kosova med Beogradom in Prištino pod pokroviteljstvom trojke prišlo do obojestransko sprejemljive rešitve, ki bi jo potrdili z resolucijo Varnostnega sveta ZN-a. Rupel meni, da želi pogajalska trojka s 14. točkami, ki jih je predstavila pred kratkim, najti čim več skupnih točk obeh strani. "Nujno je potrebno doseči kompromisni dogovor", je poudaril minister Rupel.

"Slovenija je tradicionalna prijateljica Kosova, z vstopom v EU pa se njena politika in stališča navezujejo na politiko EU-ja", je povedal Rupel, ki se je sestal še s kosovskima predsednikom in premierjem Fatmirjem Sejdiujem in Agimom Cekujem.

Sejdiu zavrača 14 točk trojke
Po srečanju z Ruplom je kosovski predsednik Sejdiu izjavil, da 14 točk ne more zamenjati Ahtisaarijevega načrta: "Trojka nima mandata, da bi dajala predloge za rešitev statusa Kosova, saj je Ahtisaarijev načrt osnova za rešitev statusa Kosova."

Slovenija ne bo vlekla enostranskih potez
V sredo se je Rupel v Beogradu sestal s srbskim vrhom; s predsednikom Borisom Tadićem, premierjem Vojislavom Koštunico in z zunanjim ministrom Vukom Jeremićem. Svojim gostiteljem je zatrdil, da Slovenija med svojim predsedovanjem EU-ju ne bo vlekla enostranskih potez glede Kosova, svoje stališče pa bo usklajevala s stališči drugih članic EU-ja.

Rupel obiskal pripadnike SV-ja na Kosovu
V Peći je slovenski zunanji minister obiskal 160 pripadnikov Slovenske vojske, ki na Kosovu delujejo v okviru sil KFOR-ja. Dejal je, da je ponosen, da slovenski vojaki skrbijo za varnost in stabilnost na tem območju. V nadaljevanju svojega obiska Kosova si je v spremstvu očeta Save ogledal še srbski pravoslavni samostan v Dećanih iz 14. stoletja, ki je uvrščen na seznam Unesca.

Rupel obiskal Prištino