Gruzijska policija naj bi protestnike pretepla z gumijevkami. Foto: EPA
Gruzijska policija naj bi protestnike pretepla z gumijevkami. Foto: EPA
V Gruziji vse bolj napeto

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je za proteste v Tbilisiju, ki so potekali že šesti dan, obtožil ruske obveščevalne službe in napovedal izgon treh ruskih diplomatov. Gruzijski premier Zurab Nogiadeli je dejal, da je prišlo do poskusa državnega udara in ustvarjanja neredov, zaradi česar so izredne razmere najprej razglasili v prestolnici, nato pa še v vsej državi.

Policija prvič uporabila silo
Prebivalci so se prvič zgrnili na ulice Tbilisija v petek, ko se jih je kar 70.000 zbralo na mestnih ulicah, kjer so zahtevali odstop Sakašvilija. Protestniki so vztrajali tudi v sredo, ko jih je policija razgnala s solzivcem in vodnimi topovi, aretirali pa so tudi dva opozicijska politika. To je bilo prvič v šestih dneh protestov, da je policija uporabila silo. Med tistimi, ki so bili pretepeni, naj bi bili tudi novinarji in opozicijski politik.

Izgon ruskih diplomatov
Sakašvili je v televizijskem govoru, ki so ga prevajali tudi v ruščino, za proteste obtožil sosednjo Rusijo, zaradi česar je iz Moskve odpoklical gruzijskega veleposlanika. "Gruzija se spopada z zelo resno grožnjo nemirov, za tem pa stojijo visoki častniki ruskih tajnih služb," je prepričan Sakašvili, ki mu protestniki očitajo podkupljivost in samovoljno vladanje in zato zahtevajo njegov odstop ter izvedbo predčasnih volitev.

Zaradi napetih razmer v Gruziji, ki si želi članstva v Evropski uniji in Natu, se je v to južnokavkaško državo že napotil posebni odposlanec Bruslja, švedski diplomat Peter Semneby, ki bo proučil razmere v državi in se posvetoval z vsemi vpletenimi stranmi.

G. V.

V Gruziji vse bolj napeto