Berlsconiju mnogi očitajo, da je nov mandat kot premier začel z reševanjem svojih osebnih in ne državnih težav. Foto: EPA
Berlsconiju mnogi očitajo, da je nov mandat kot premier začel z reševanjem svojih osebnih in ne državnih težav. Foto: EPA

Osnutek zakona predvideva enoletno zamrznitev procesov zoper kazniva dejanja, za katere je zagrožena zaporna kazen manj kot 10 let. Če bo osnutek podprt, bo med zamrznjenimi procesi tudi postopek proti Silviu Berlusconiju na milanskem sodišču, vlada pa naj bi ta teden predlagala še en osnutek zakona, ki predvideva popolno sodno imuniteto za najpomembnejše državne uradnike.

Italijansko sodniško združenje je vlado pozvalo, naj odstopi od napovedane spremembe zakonodaje, saj bi to pomenilo zamrznitev približno 100.000 procesov in bi v pravosodju povzročilo pravi kaos. Na drugi strani je Berlusconijev osebni odvetnik, sicer eden od snovalcev osnutka zakona, dejal, da so novi ukrepi popolnoma pravični.

Berlusconi se pred obtožbami brani, rekoč, da je že dolgo žrtev politično motiviranih sodnikov in tožilcev. Premier in medijski magnat se že dolga leta spopada s številnimi obtožbami o korupciji, a vseskozi trdi, da je nedolžen. V enem od procesov je bil spoznan za krivega, a je bila razsodba pozneje po pritožbi razveljavljena, večina postopkov pa se je končala zaradi zastarelosti.

Pet top uradnikov z imuniteto?
Kot pišejo številni časniki, si Berlusconi zdaj prizadeva, da bi preprečil nove težave s sodišči, zato da bi se lahko mirno posvetil vodenju vlade. V petek naj bi tako vlada predstavila nov osnutek zakona, ki predvideva imuniteto pred sodnim preganjanjem za pet najvišjih uradnikov med njihovim mandatom: med petimi uradniki sta tudi predsednik in premier. Pred petimi leti je Berlusconiju že uspelo, da so podoben zakon sprejeli, a ga je pozneje ustavno sodišče zavrnilo in postopki zoper Berlusconija so znova stekli.

K. T.