Zunanja ministra Iraka in Sirije sta storila korak naprej v odnosih med državama. Foto: Reuters
Zunanja ministra Iraka in Sirije sta storila korak naprej v odnosih med državama. Foto: Reuters

Dogovor sta sklenila zunanji minister Iraka Hošjar Zebari in njegov sirski kolega Valid Mualim, ki je prvi predstavnik Sirije, ki je po padcu Huseinovega režima leta 2003 obiskal Irak. Državi sta se dogovorili tudi o sodelovanju na področju varnosti.

V mednarodni javnosti se vrstijo pozivi, naj se Sirija in Iran, ki sta bili večkrat obtoženi podpihovanja sektaškega nasilja v državi, vključita v umirjanje varnostnih razmer v Iraku. V soboto bo tako iraški predsednik Džalal Talabani v Teheranu obiskal iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Vloga Sirije in Irana pri umirjanju razmer v Iraku bi lahko bila pomembna, njun vpliv je nesporen, kar so konec koncev prepoznali tudi v ključnih centrih moči na Zahodu. Za obe državi je lahko pozitivna vloga v Iraku tudi možnost za izboljšanje odnosov z Zahodom.

Annan: ZDA ujete v Iraku
Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je ocenil, da so ZDA v Iraku ujete in tam ne morejo "ne ostati, ne oditi." in zato bi morale po njegovem mnenju ZDA najti strategijo, ki ne bo vodila v poslabšanje položaja v Iraku, a jim bo hkrati omogočila postopen umik. Annan je povedal tudi, da v svejem desetletnem mandatu na čelu ZN-a najbolj obžaluje, da Varnostni svet ni uspel preprečiti ameriške invazije v Iraku.