Nasilje v Iraku se je v zadnjem letu umirilo. Bo tako ostalo tudi po umiku ameriških sil? Foto: Reuters
Nasilje v Iraku se je v zadnjem letu umirilo. Bo tako ostalo tudi po umiku ameriških sil? Foto: Reuters
Iraški vojaki
Iraški vojaki bodo morali po (predvidenem) dokončnem umiku ameriških sil sami skrbeti za varnost v nemirni državi. Foto: EPA
Hillary Clinton in Barack Obama
Obamova administracija je napovedala, da bo enote iz Iraka preusmerila v Afganistan. Foto: EPA

Kdaj in v kolikšni meri se umakniti iz Iraka, je bilo vprašanje, ki je zaposlovalo tako Američane kot Iračane, vse odkar je nekdanji predsednik ZDA George Bush tri mesece po začetku vojne 2. maja 2003 razglasil zmago. Iraške oblasti so prepričane, da so njihove varnostne sile pripravljene za varovanje države. "Iraške varnostne sile so dokazale svojo učinkovitost in svojo zmožnost. V številnih provincah, na primer na jugu, je prisotnost ameriških enot komaj opazna, podobno velja za Bagdad," je dejal predstavnik stranke iraškega premiera Nurija Al Malikija.

Vojaki opozarajajo pred porastom upora
Nekoliko manj optimistični glede tega so ameriški vojaki, ki služijo v Iraku. Zavedali so se, da se bo vojna nekoč končala, a to, da bodo Irak zapustili tako kmalu, so verjeli le redki. Kljub skorajšnjemu umiku je pred ameriškimi silami v Iraku še vedno zahtevna naloga. Nasilje v državi se je nekoliko umirilo, a miru kljub temu ni. Vojakom in oficirjem je odleglo, da se je stopnja nasilja zmanjšala, nekateri so se začeli celo dolgočasiti. Le redki pa verjamejo, da so iraške varnostne sile sposobne zagotavljati krhek mir v državi. Prepričani so, da se bo po njihovem umiku povečal upor. "Menim, da vojna ni končana. Prekrižali smo načrte upornikom, a takoj ko ne bomo dovolj pazljivi, se bo zgodilo nekaj slabega," je povedal eden izmed ameriških polkovnikov v Iraku.

Do 50.000 od 142.000 ameriških vojakov, ki so trenutno v Iraku, jih bo tam ostalo do konca leta 2011 - do datuma, po katerem naj bi se v skladu z dogovorom iraške vlade in Busheve administracije iz Iraka umaknili vsi ameriški vojaki. Med 35.000 in 50.000 vojakov bo v Iraku ostalo, da bi svetovali iraškim silam in branili ameriške interese. Obama je pohvalil varnostni napredek v Iraku, o opozoril, da "Irak še ni varen, pred njim so še težki dnevi".

Republikanci zadovoljni
V Washingtonu pa načrt umika kot "odgovoren in fleksibilen" hvalijo tudi republikanci, ob tem pa namigujejo, da bi moral nekaj hvale pobrati tudi Obamov predhodnik Bush, ki da je z odločitvijo o pošiljanju dodatnih ameriških vojakov v Irak pripomogel k umiritvi vedno nemirnejših in nasilnejših razmer v državi.

Republikanski senator John McCain podpira načrt umika, ki "nas lahko ohrani na pravi poti v Iraku". "Izrazimo dobrodošlico našim vojakom in vojakinjam - ne samo z zahvalo za njihovo služenje v Iraku, temveč jim čestitamo, da so nas spravili do zmage v Iraku," je dejal protikandidat Obame na predsedniških volitvah.

Demokrati bi želeli hitrejši umik
Načrt umika so pozitivno sprejeli tudi demokrati, čeprav nekatere skrbi, da ne izpolnjuje predvolilnih obljub Obame o popolnem umiku enot v 16 mesecih po tem, ko januarja 2009 prevzame predsedovanje. Demokratski kongresnik Dennis Kucinich se je spraševal o smotrnosti umika le dela enot. "Ne moreš hkrati biti v Iraku in ne biti v Iraku."

T. V.