Ivanov naj bi slavil tudi v 2. krogu volitev. Foto: EPA
Ivanov naj bi slavil tudi v 2. krogu volitev. Foto: EPA
V Makedoniji še 2. krog volitev

Ivanov, kandidat največje koalicijske stranke VMRO-DPMNE, je dobil 38,40 odstotka glasov, za dokončno zmago pa bi jih moral prejeti več kot polovico. Njegov najbližji zasledovalec Frčkoski (opozicijska SDSM) je s 18,4 odstotka daleč na drugem mestu, na tretje pa se je uvrstil neodvisni kandidat Ljube Boškovski s 17,3 odstotka. Volilna udeležba je bila 53,9-odstotna. Poleg predsedniških so potekale tudi lokalne volitve.

Kot je potrdilo okoli 500 tujih in 7.000 domačih opazovalcev, so volitve minile brez večjih incidentov, so pa ugotavljali, da se v Makedoniji v nekaterih skupnostih še vedno niso otresli navade t. i. družinskega glasovanja, poroča dopisnica RTV Slovenija Marta Razboršek.

Da bi bil drugi krog volitev, ki bo 5. aprila, veljaven, mora glasovati vsaj 40 odstotkov od 1,8 milijona volilnih upravičencev, in če ne bo bojkota, ki ga imajo nekateri za zelo realno možnost, bo Ivanov kot 4. predsednik Makedonije po razpadu Jugoslavije nadaljeval prizadevanja države proti evroatlantskim povezavam.

K. T.

V Makedoniji še 2. krog volitev