Kosovski Albanci izgubljajo potrpljenje. Foto: Reuters
Kosovski Albanci izgubljajo potrpljenje. Foto: Reuters
Bernard Kouchner
Francoski zunanji minister dobro pozna tematiko Kosova. Foto: EPA
Ban Ki Mun o Kosovu

V svojem zadnjem poročilu ugotavlja, da je bil dosežen napredek pri ustanavljanju institucij začasne samouprave, toda to bo brez določitve statusa brez pomena. Zato je pozval, naj v Varnostni svet Združenih narodov, ki bo njegovo poročilo obravnaval v ponedeljek, čim prej sprejme odločitev o statusu te srbske pokrajine.

ZDA, Francija in Velika Britanija so že predstavile predloge o statusu, ki pa jim zaradi predvidevanja neodvisnosti te srbske pokrajine močno nasprotuje Rusija. Posebni odposlanec ZN-a za Kosovo Martti Ahtisaari je v svojem načrtu predlagal nadzorovano neodvisnost. Ban Ki Mun pravi, da Ahtisaarijev načrt vključuje prave sestavine za trajno rešitev prihodnjega statusa Kosova, vključno z nadaljevanjem mednarodnega nadzora.

Kouchner za odlog odločitve
Francoski zunanji minister Bernard Kouchner, med letoma 1999 in 2001 vodja misije ZN-a na Kosovu, je v četrtek v Ženevi dejal, da naj bi odlog potrditve prihodnjega statusa premaknili za 120 dni, saj je prepričan, da je treba malo več časa za prepričanje Beograda. Ta sicer kategorično zanika vsakršno možnost neodvisnosti Kosova.

Tadić in Barroso tudi o Kosovu
V Bruslju se je srbski predsednik Boris Tadić srečal s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Govorila sta o nadaljnjih korakih glede vstopa Srbije v Evropsko unijo in o reševanju kosovskega vprašanja. Barroso je opozoril, da lahko nerešeno vprašanje Kosova povzroči veliko težav v odnosih med Srbijo in EU-jem, ter Srbe pozval, naj sodelujejo z mednarodno skupnostjo in EU-jem tako pri vprašanju Kosova kot s predajo vojnih zločincev haaškemu sodišču.

Srbski predsednikTadić je odgovoril, da se Srbija ne odpoveduje evropski prihodnosti in da je pripravljena na sporazum glede Kosova, a da "neodvisnost ni kompromis". Še enkrat je ponovil, da Srbija ne sprejema neodvisnosti, vendar da se je pripravljena pogajati. Tadić je Barrosu obljubil tudi, da ima Srbija namen najbolj zaželenega vojnega ujetnika Ratka Mladića prijeti do konca leta.

Rusija: Kosovo bo precedens
Prvi namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Denisov je dejal, da je Rusija proti dvojnim standardom v reševanju regionalnih sporov in da meni, da bo rešitev za Kosovo v vsakem primeru mednarodnopravni precedens. "Ta ali ona rešitev pomeni precedens, ki bo imela določen vpliv tudi na druge zamrznjene krize," je povedal Denisov.

Ban Ki Mun o Kosovu