Foto:
Foto:
V Darfurju je razseljenih okoli 1,2 milijona prebivalcev.

Sudanski mediji pa navajajo, da bodo oblasti resolucijo, ki grozi z gospodarskimi ukrepi, vseeno upoštevale.

Varnostni svet ZN-a je sudanski vladi zagrozil z naftnim embargom, če ne bo ustavila nasilja v Darfurju. Resolucija ugotavlja, da sudanska vlada ni izpolnila obveznosti iz resolucije, ki jo je VS ZN-a sprejel že junija, zato ponovno zahteva, naj vlada hitro ukrepa in zaustavi nasilje.

Sodeluje naj z Afriško unijo, ki ima v Darfurju 80 opazovalcev in 300 vojakov. Predvideno je tudi oblikovanje posebne komisije ZN-a, ki naj bi ugotavljala kršitve človekovih pravic v Darfurju in ali se je v tej pokrajini zgodil genocid.

Soglasna odločitev VS-a
VS je odločitev o resoluciji sprejel soglasno, saj jo je podprlo 11 članic varnostnega sveta. Rusija, Kitajska, Pakistan in Alžirija so se glasovanja vzdržali.

Sudanski predstavnik je že takoj po glasovanju dejal, da bodo gospodarski ukrepi prebivalce Sudana zelo prizadeli, to pa po njegovem ne bi smel biti cilj varnostnega sveta.

V Darfurju je od februarja lani, ko se je začela vstaja afriških plemen proti arabski vladi, umrlo okoli 50.000 ljudi, 1,2 milijona pa jih je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.