Zasedanja VS-ja se je poleg Tadića udeležil tudi kosovski predsednik Fatmir Sejdiu. Foto: EPA
Zasedanja VS-ja se je poleg Tadića udeležil tudi kosovski predsednik Fatmir Sejdiu. Foto: EPA
Za varnost na Kosovu trenutno skrbi okoli 16.000 tujih vojakov, med njimi tudi slovenski, kmalu pa se bodo začeli uriti tudi prvi pripadniki kosovskih varnostnih sil. Foto: EPA

Tadić je izrazil odločno nasprotovanje preoblikovanju Unmika s prenosom pristojnosti policije, sodstva in carin na misijo Evropske unije (Eulex) in generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna, ki je pripravil omenjene spremembe, in opomnil, da mora o preoblikovanju odločati VS ZN-a, saj je to edina institucija, ki je pooblaščena za izvajanje zakonitih sprememb glede sestave mednarodnih sil na Kosovu.

"Dokler proces, ki ga resolucija 1244 predvideva za določanje prihodnjega statusa Kosova, ni končan, mora mednarodna skupnost pod vodstvom ZN-a ohraniti osrednjo vlogo pri zagotavljanju miru in stabilnosti na Kosovu," je Tadić na zasedanju VS-ja ponovil vsem znano srbsko stališče potem, ko je Ban predstavil načrt o preoblikovanju profila in strukture misije Unmik, ki je na Kosovu navzoča od leta 1999.

Po pričakovanjih je ameriški veleposlanik pri ZN-u Zalmay Khalilzad VS-ju dejal, da Washington podpira načrt generalnega sekretarja, medtem ko se je ruski veleposlanik Vitalij Čurikn postavil na stran Tadića in Bana pozval, naj spoštuje listino ZN-a in ne sprejme enostranskih ukrepov o preoblikovanja Unmika.

Rusi in Srbi ustavili Eulex
Banov načrt, ki ga je v pismu nedavno podrobno predstavil srbskemu in kosovskemu predsedniku, se nanaša na področje policije, sodišča, carin, transporta, infrastrukture in srbske dediščine. Eulex bi moral v skladu z Ahtisaarijevim načrtom na Kosovo poslati 1.800 policijskih, pravniških in uradniških izvedencev, ki bi najmlajši evropski državi pomagali graditi lastne institucije. To do zdaj ni bilo mogoče zaradi srbskega in ruskega nasprotovanja.

G. V.