Srbija vztraja, da Kosova ne bo priznala. Foto: EPA
Srbija vztraja, da Kosova ne bo priznala. Foto: EPA
Srbi vztrajajo: Kosovo je Srbija. Foto: EPA
Tadić nastopil v VS-u ZN-a

"Menimo, da je pomembno, da povsod na Kosovu, kjer srbski prebivalci za svojo državo priznavajo Srbijo, sami na demokratičen način izberejo svoje občinske in tudi parlamentarne predstavnike," je srbski predsednik dejal zbranim v Varnostnem svetu.

Tadić je dejal, da kosovski Srbi ne zaupajo oblastem v Prištini, prav tako pa ne bodo sodelovali z misijo EU-ja Eulexom, ki naj bi nadzor nad Kosovom od ZN-a prevzela junija.

Rücker: Volitve ne bi bile pametna poteza
Poziv srbskega predsednika so ZDA in Velika Britanija zavrnile rekoč, da bi bilo to protizakonito. Misija ZN-a na Kosovu (Unmik) je sicer najprej dala vedeti, da ne nasprotuje, da bi kosovski Srbi volili na parlamentarnih volitvah, kot so to počeli že v preteklosti, so pa svoj glas proti dvignili voditelji etničnih Albancev. Toda kot je dejal britanski veleposlanik pri ZN-u John Sawers, je vodja Unmika Joachim Rücker ZN-u sporočil, da nasprotuje izvedbi lokalnih volitev na Kosovu. "Njegovo mnenje je, da bi volitve, še posebej volitve, ki temeljijo na narodnostni podlagi, v tem trenutku pomenile še nadaljnje napetosti."

Zalmay: Prenehajte ščuvati Srbe
Ameriški veleposlanik pri ZN-u Zalmay Khalilzad je zbranim dejal, da bi bila izvedba lokalnih volitev nezakonita. "To je nesprejemljivo. Predsednik Tadić - prizadevanja, da bi izvedli omenjene volitve, so provokacija - zato, vas pozivam, da nehate to početi." Tadića je tudi pozval, naj preneha ščuvati kosovske Srbe, naj ne sodelujejo s kosovskimi oblastmi. "Stališče Beograda je v nasprotju z načelom multietničnosti, za katerega si ZN-a tako prizadeva na Kosovu."

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je, v skladu s trdno podporo Srbiji, podprl srbska prizadevanja. "Verjamemo, da imajo Srbi vse pravice, da izvedejo parlamentarne in občinske volitve."

Zasedanja za zaprtimi vrati se je udeležil tudi kosovski premier Hashim Thaci, o podrobnostih njegovega nagovora pa ne poročajo. Po koncu zasedanja je Thaci novinarjem dejal, da bi bila izvedba volitev nezakonita, in ponovil, da bodo v kosovsko vlado vključeni tako Albanci kot Srbi.

K. T.

Tadić nastopil v VS-u ZN-a