Zaskrbljeni sorodniki in prijatelji ugrabljenih, ki so sodelovali v krščanski humanitarni odpravi. Foto: Reuters
Zaskrbljeni sorodniki in prijatelji ugrabljenih, ki so sodelovali v krščanski humanitarni odpravi. Foto: Reuters
Talibani zahtevajo umik južnokorejskih sil iz Afganistana. Foto: EPA

Predstavnik talibanov Jusuf Ahmadi je dejanje označil za "dokaz spoštovanja korejske delegacije".

Južna Koreja je predtem dejala, da bo okoli 200 vojaških inženirjev in zdravstvenih delavcev, med katere sodijo tudi talci, iz Afganistana umaknila do konca leta. Južnokorejski predsednik Roh Mun Hjun je dejal, da morajo "ugrabitelji južnokorejske državljane izpustiti nepoškodovane, in to čim prej", pri tem pa poudaril, da ne sme priti do žrtev. Po letu 2001, ko je padel talibanski režim, je to največja ugrabitev tujcev v državi.

Usoda talcev še neznana
Afganistanske oblasti in Natovi pripadniki so dopoldne poročali, da so operacijo reševanja Južnokorejcev že začeli, a so to informacijo pozneje zanikali.

Po besedah predstavnika afganistanskega obrambnega ministrstva Mohamada Zahida Azimija so že blokirali dostop do nekaterih območij, kjer bi talibani lahko zadrževali talce, pozneje pa so z ministrstva sporočili, da se operacija še ni začela in da je šlo za računalniško napako. V Kabul je zjutraj prispela osemčlanska južnokorejska delegacija, ki bo skušala z afganistanskimi oblastmi rešiti zajete talce.

Predstavnik talibanov Jusuf Ahmadi je predtem zagrozil, da bodo talce (med njimi 18 žensk), ki so jih zajeli v četrtek na poti med Kandaharjem in Kabulom, pobili tudi v primeru, da afganistanska vlada ne bo izpustila 23 zajetih talibanov.

Policija našla truplo ugrabljenega Nemca
Afganistanska policija je na jugu države našla truplo enega izmed dveh ugrabljenih Nemcev, drugi pa naj bi bil še živ. Prizadevajo si za čimprejšnjo izpustitev. Afganistansko zunanje ministrstvo je sicer v soboto zatrdilo, da naj bi Nemec umrl zaradi srčnega napada, talibani pa vztrajajo, da so oba tujca ubili.