Protesti proti Sakašviliju ne pojenjajo. Foto: EPA
Protesti proti Sakašviliju ne pojenjajo. Foto: EPA
Gruzijci spet na ulicah

V Tbilisiju se je po nekaterih podatkih zbralo kar 80.000 ljudi, ki so prepričani, da so izidi volitev, ki so potekale 5. januarja in na katerih je zmago slavil Mihail Sakašvili, poneverjeni.

Po uradnih podatkih, ki jih je danes objavila volilna komisija, se je volitev udeležilo 56,7 odstotka volilnih udeležencev, Sakašvili pa je prejel 53,38 odstotka vseh glasov, kar pomeni, da je zmagal že v prvem krogu.

Poraženi Levan Gačečiladze zahteva 2. krog volitev in pregon vseh, ki so sodelovali v domnevni poneverbi izidov."Gruzija nima zakonitega predsednika. Če bomo stopili skupaj, bomo zmagali," je dejal in zahteval enakopraven dostop do gruzijske državne televizije, ki naj bi v predvolilini kampanji favorizirala Sakašvilija.

Ovsejevi opazovalci so v poročilu zapisali, da so bile volitve veljavne in v skladu z demokratičnimi standardi, vendar pa so dodali, da so se pokazali tudi problemi, s katerimi se bo treba spopasti zelo hitro.

Predčasne predsedniške volitve je sicer sklical ravno Sakašvili, ki mu je podpora volivcev po novembrski nasilni zadušitvi protivladnih protestov močno padla. Prozahodno Sakašvili se je na predsedniški položaj povzpel januarja 2004.

K. T.

Gruzijci spet na ulicah