Foto:
Foto:
Predsednik Saakašvili je ob smrti svojega zaveznika obupan.

Kot je povedal notranji minister Vano Merabišvili, so telesni stražarji premierja našli mrtvega na stolu v bližini električnega grelca. Poleg njega je umrl tudi prijatelj, v čigar stanovanju se je zgodila tragedija. Telesni stražarji so na mizi v stanovanju našli hrano, pijačo in namizno igro.

Saakašvili sam prevzema vlado
Predsednik države Mihail Saakašvili bo po smrti premierja in svojega zaveznika Zuraba Žvanie sam prevzel vodenje vlade.

Saakašvili je svojo odločitev naznanil množici pred katedralo sv. Trojice v Tbilisiju. "Kot predsednik prevzemam vodenje izvršilne oblasti. Ukazujem vladi, da se vrne na delo," je dejal Saakašvili, pri tem pa ni pojasnil, ali gre zgolj za začasen ukrep.

Pred tem je Saakaškivili sklical ministre na krizni sestanek državnega varnostnega sveta. Medijem je povedal, da je to zanj tako za politika kot za človeka hud udarec. "Izgubil sem bližnjega prijatelja, najbolj lojalnega sodelavca in zaveznika," je povedal z zlomljenim glasom in rdečimi očmi.

Zastrupitve s plinom so pogost pojav v Gruziji, običajno pa jih povzročijo plinski grelci. Svoje sožalje je že poslal ruski predsednik Vladimir Putin.

Žvania pomemben vpliv na predsednika
41-letni Žvania je postal premier januarja 2003, ko ga je predsednik Mihail Saakašvili postavil na to mesto. Saakašvili je z mehko revolucijo dosegel zamenjavo Eduarda Ševarnadzeja, pri tem pa je aktivno sodeloval tudi umrli premier. Žvanio so ljudje videli kot zmeren vpliv na 37-letnega predsednika, ki je velik del izobraževalnega procesa preživel v ZDA in je nagnjen k čustvenim izbruhom in izzivanjem sporov.