Beograd in Priština sta na pogajanjih predstavila vsak svoje argumente, a strani nista nič bližje rešitvi. Foto: EPA
Beograd in Priština sta na pogajanjih predstavila vsak svoje argumente, a strani nista nič bližje rešitvi. Foto: EPA
Kosovski Albanci pristajajo le na en izid: neodvisno Kosovo. Foto: EPA
Novi pogovori o Kosovu

V izjavi za javnost, ki jo je izdala pogajalska trojka v sestavi EU, Rusija in ZDA, so zapisali, da sta tako srbska kot kosovska stran predstavili svoje argumente in predstavo o prihodnjem statusu srbske pokrajine, o napredku v pogajanjih pa v izjavi ni ne duha ne sluha. Zapisali so še, da imajo delegacije v naslednjih tednih naporen urnik medsebojnih pogajanj, ki naj bi se končala 10. decembra.

Beograd in Priština predstavili svoje zahteve
Srbsko delegacijo sta vodila zunanji minister Vuk Jeremić in minister za Kosovo Slobodan Samardžić, delegacijo iz Prištine pa predsednik Fatmir Sejdiu in premier Agim Ceku. Glavni namen drugega neposrednega srečanja delegacij je bila podrobna predstavitev stališč Beograda in Prištine in izmenjava mnenj. Kot so napovedali v kabinetu visokega predstavnika EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierja Solane, naj bi se podobni pogovori v prihodnje še okrepili.

Dopoldne so se najprej sešli predstavniki EU-ja, Rusije in ZDA Wolfgang Ischinger, Aleksander Bozan-Harčenko in Frank Wisner. Predstavnik EU-ja v trojki Wolfgang Ischinger je že pred začetkom pogovorov dejal, da pogajanja prehajajo v odločilno fazo in pozval EU k vizumskim olajšavam za vstop srbskih državljanov v Unijo. Po kosilu so se predstavniki trojke sešli z obema delegacijama, ki sta se kasneje srečali še s Solano, ki bo o napredku pogovorov v ponedeljek poročal zunanjim ministrom EU-ja na zasedanju v Luksemburgu.

Prvo srečanje v New Yorku brez preboja
Delegaciji sta se prvič po pol leta na neposrednih pogajanjih srečali v New Yorku ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN-a. Pogovori niso obrodili sadov, saj sta do zdaj obe strani ostajali trdno na svojih bregovih. Priština pristaja le na samostojno Kosovo, kar Beograd zavrača, pri čemer mu trdno stoji ob strani Rusija. Sejdiu je po newyorškem srečanju dejal, da je srbski strani ponudil sporazum o prijateljstvu med dvema suverenima državama, vendar so Srbi ostali pri svojih stališčih. Srbski predsednik Boris Tadić je povedal, da so Kosovu ponudili široko avtonomijo in najboljše pogoje za albansko etnično skupino.

Ne bo konference po vzoru daytonske
Pred dnevi so se pojavili namigi, da bi kosovsko vprašanje reševali s konferenco, podobno daytonski, a je Aleksander Bozan-Harčenko zanikal trditve, da bodo organizirali mednarodno konferenco po zgledu daytonske mirovne konference, na kateri bi določili dokončni status Kosova. Zanikal je tudi namige, da je Moskva omilila svoje stališče do kosovskega vprašanja. Zatrdil je, da Rusija še vedno podpira iskanje kompromisne rešitve, po njegovi presoji pa nekateri zahodni diplomati in politiki širijo zgodbe o omiljenem stališču Moskve, da bi "izvajali psihološki pritisk na Srbe".

K. T./B. T.

Novi pogovori o Kosovu