Foto:
Foto:
Ranjence so vozili tudi v izraelske bolnišnice.
Turisti so množično zapuščali letovišča na Sinajskem polotoku.
Kofi Annan, generalni sekretar Združenih narodov, je zaradi nedolžnih žrtev pretresen.
Ameriški predsednik George Bush je za izkoreninjenje zla.

Pogrešani naj bi bili pokopani pod ruševinami. Na slovenskem zunanjem ministrstvu nimajo podatkov o tem, koliko Slovencev je trenutno v Egiptu, so pa zatrdili, da med ranjenimi in ubitimi ni slovenskih državljanov.

Odgovornost za napad sta prevzeli dve neznani islamistični skupini, ki naj bi podpirali teroristično mrežo Al Kaida. Izrael sumi, da je napad delo ene od vej Al Kaide.

Prva eksplozija je odjeknila v hotelu Hilton sto metrov stran od meje z Izraelom. Tovornjak z bombo je eksplodiral pred hotelom, ki se je nato delno porušil.

Sledili sta še dve eksploziji v letoviščih južneje na Sinajskem polotoku, kamor pogosto zahajajo izraelski turisti.

Rešili dve Izraelki, ena pozneje umrla
Reševalcem je iz sedmega nadstropja ruševih hotela uspelo rešiti starejšo Izraelko in njeno vnukinjo. Reševalci so slišali kričanje žensk, ki sta bili ujeti v kopalnici. Kljub temu pa je starejša ženska zaradi posledic ran umrla. Njena vnukinja je z manjšimi poškodbami preživela.

Izraelski reševalci nezadovoljni
Izraelske reševalne službe so se pritožile na način dela egiptovskih reševalcev, saj naj bi ti imeli primitivna reševalna sredstva. Tako naj bi ruševine odkopavali kar z golimi rokami.

Opozorilo izraelskih varnostnih služb
Izraelske varnostne agencije so potnike opozorile pred potovanjem v Egipt, saj bi lahko bili po njihovem mnenju tarča napadov palestinskih skupin med praznovanjem simčat tore in ob koncu sukota.

To je bil prvi večji napad v Egiptu po letu 1997, ko je bilo v Luksorju ubitih 58 tujcev.

Odzivi svetovnih voditeljev
Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je napade najostreje obsodil in izrazil sožalje svojcem žrtev in državam, od koder so bile žrtve. Nič ne more upravičiti terorističnih dejanj, uperjenih proti civilistom, je poudaril Annan.

Visoki predstavnik EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in nizozemsko predsedstvo Unije sta obsodila teroristične napade v Tabi. Krog nasilja je treba prekiniti, je dejal Solana.

Nemški kancler Gerhard Schröder je obsodil "barbarske napade" v Tabi. Najbolj barbarski so tisti napadi, kjer so med žrtvami tudi otroci in ženske. Ni drugih rešitev za mir na Bližnjem vzhodu, kot so tiste, ki jih predvideva bližnjevzhodni časovni mirovni načrt, je povedal.

Francoski predsednik Jacques Chirac je v sporočilu izraelskemu premierju Arielu Šaronu in egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku izrazil sožalje in prizadetost ob napadih. Francija obsoja takšna teroristična dejanja, je dodal Chirac. Britanski zunanji minister Jack Straw je izrazil pretresenost zaradi napadov, družinam žrtev pa sožalje.

Bush: "Premagati je treba to zlo"
Napade je obsodil tudi ameriški predsednik George Bush, ki je dejal, da z napadi na muslimane, jude, Egipčane in Izraelce napadalci kažejo zaničevanje do človeškega življenja na splošno in zavračajo vse človeške vrednote.

Svet mora družno stopiti v boj proti silam terorja in premagati to zlo, je še dodal Bush.