Foto:
Foto:
Začasna predsednica Gruzije Nino Burdžanadze je zaskrbljena nad gospodarskimi razmerami v državi.

Za datum predčasnih predsedniških volitev je glasovalo 155 poslancev, nihče pa ni bil proti. Pred tem je gruzijsko vrhovno sodišče uradno razveljavilo izide parlamentarnih volitev, ki so potekale 2. novembra.

Sodnik vrhovnega sodišča je v televizijski izjavi dejal, da je izvolitev 150 poslancev s strankarskih list nezakonita. S tem so vrhovni sodniki omogočili izvedbo novih predsedniških in parlamentarnih volitev, potem ko je v nedeljo odstopil predsednik Eduard Ševardnadze in je položaj začasno prevzela predsednica parlamenta Nino Burdžanadze, ki je v torek tudi odpravila izredne razmere v državi. Te je v soboto po množičnih protestih opozicije razglasil Ševardnadze.

Gruzija pred bankrotom
Začasna predsednica Gruzije Nino Burdžanadze pa je sporočila, da je država pred gospodarskim zlomom. Nino Burdžanadze je državnim uradnikom dejala, da je stanje v državi hujše, kot so predvidevali, in so zato potrebni radikalni ukrepi.

Za gospodarsko stanje v državi večinoma krivijo Ševardnadzeja, ki je v nedeljo, po treh tednih protestov opozicije in po 11 letih na oblasti, odstopil. Gruzija je zaradi množične korupcije in utaje davkov pod vladavino Ševardnadzeja izgubila pomoč Mednarodnega denarnega sklada (IMF).