Mihail Sakašvili prepričljivo ostaja na čelu Gruzije. Foto: Reuters
Mihail Sakašvili prepričljivo ostaja na čelu Gruzije. Foto: Reuters
Volitve v Gruziji
Volitve v Gruziji

Sakašviliju je uspelo zbrati 52,2 odstotka glasov, kar je ravno dovolj, da ne bo potreben drugi krog. Njegov glavni tekmec, 43-letni Levan Gačečiladze, ki ga je za svojega kandidata izbralo devet opozicijskih skupin, je prejel le 28,5 odstotka. Kljub temu pa je poraženi Gačečiladze že pozval svoje podpornike na nedeljske demonstracije proti "prirejenim" rezulatom volitev. "Sakašvili laže," je imel za povedati voditelj opozicije zbranim novinarjem.

Volitve je po protivladnih protestih novembra lani, na katerih so demonstranti zahtevali njegov odstop, razpisal Sakašvili. Ta je na oblast prišel po miroljubni revoluciji leta 2003, od takrat pa je njegova priljubljenost močno upadla.

Mednarodna skupnost volitve vidi kot priložnost Gruzije, da si spet pridobi ugled demokratične države. Opozicija je vlado obtožila, da namerava volitve izvesti nepošteno. Oblast je obtožbe zanikala, v državi pa so številni mednarodni opazovalci, ki nadzorujejo izvajanje volitev.

"Neprijetni dogodki" omajali ugled države
Večer pred volitvami je Sakašvili izjavil, da je Gruzija še vedno pionirka demokracije med republikami nekdanje Sovjetske zveze kljub zadušitvi protivladnih protestov. Dogodke lanskega novembra, ko je razglasil tudi izredne razmere v državi, je opisal kot neprijetne, a potrebne, saj naj bi le tako lahko preprečili nasilno strmoglavljenje vlade.

Krepitev vezi z Natom gre v nos Moskvi
Opozicija Sakašviliju poleg dobro vodene in finančno podprte volilne kampanje v primerjavi z malo opaznimi kampanjami drugih kandidatov zameri predvsem avtoritarno držo in nezmožnost spopasti se z veliko družbeno prikrajšanostjo v Gruziji. Potem ko je v ZDA izučeni in šolani odvetnik prišel na oblast, je okrepil vezi Gruzije z Natom in EU-jem, odnosi Tbilisija z Moskvo v tem času pa so se ohladili. Gruzijo je gospodarsko močno prizadela prepoved uvažanja gruzijskih izdelkov v Rusijo.

Gruzija med Zahodom in Rusijo
Zaradi bližine Iraka, Irana in Turčije ima Gruzija pomembno strateško lego, skozi državo pa teče tudi naftovod, zaradi česar je država prizorišče boja za vpliv med Moskvo in Washingtonom. Zahod Gruzijo vidi kot test za Rusijo in njeno pripravljenost spoštovati neodvisnost nekdanjih Sovjetskih republik, Moskva pa je močno občutljiva na kakršno koli nestabilnost na Kavkazu.

T. V./K. S.

Volitve v Gruziji
Volitve v Gruziji