Sicer opustele ulice Tbilisija so zasedli vojaki. Foto: EPA
Sicer opustele ulice Tbilisija so zasedli vojaki. Foto: EPA
Mihail Sakašvili
Sakašvili je že napovedal, da se bo potegoval še za en mandat. Foto: EPA
Bomba na gruzijskem polju
Bomba na gruzijskem polju, ki naj bi jo odvrglo rusko letalo. Foto: EPA
Izredne razmere v Gruziji

Voditelji opozicije so svoje privržence pozvali, naj začasno prekinejo proteste, ki jih je v sredo nasilno prekinila policija. V spopadih je bilo ranjenih 550 ljudi. Sakašvilijevi nasprotniki zahtevajo njegov odstop in predčasne parlamentarne volitve. Prozahodni Sakašvili zanika obtožbe protestnikov o korupciji.

Izredne razmere, med katerimi lahko o dogajanju poroča le državna televizija, je predsednik uvedel za 15 dni, a je že dejal, da se bodo končale prej, saj se situacija "hitro stabilizira."

Volitve že 5. januarja
Sakašvili je dejal, da bodo predsedniške volitve namesto jeseni 2008 potekale 5. januarja, in že napovedal svojo kandidaturo. Hkrati naj bi izvedli tudi referendum, kjer bi določili, kdaj bodo predčasne parlamentarne volitve, predsednik pa je izključil možnost, da bi potekale že spomladi.

Predčasne predsedniške volitve je napovedal, da bi na njih "pridobil zaupanje ljudi," in tako končal politično krizo v državi. Nasilje, s katerim je policija v sredo končala proteste, je Sakašvili upravičil, rekoč, da je šlo "za napad na gruzijsko demokracijo, gruzijsko suverenost. Ko napadeš suvernost, državne branilce človekovih pravic, obstaja zakonska pravica do uporabe sile." Izredno stanje so najprej uvedli v Tbilisiju za 48 ur, kasneje pa odlok razširili na vso državo.

ZDA in EU za mirno rešitev
Po zatrtju protestov so ZDA pozvale gruzijsko vlado in opozicijo, naj sedejo za pogajalsko mizo, visoki predstavnik EU-ja za zunanje odnose Javier Solana pa je obe strani pozval, naj se vzdržita nasilja. "Politične razlike naj se razrešijo znotraj demokratičnih institucij."

V ozadju Rusija?
Sakašvili je odgovornost za podpihovanje protestov znova pripisal Rusiji. "Visoki uradniki in ruske specialne službe so za dogajanjem." Napovedal je izgon ruskih diplomatov, gruzijskega veleposlanika v Moskvi pa je že poklical na posvet. Odnosi med Moskvo in Tbilisijem so že dolgo napeti, kajti prozahodni Sakašvili se je odmaknil od politike Kremlja.

Dolga zgodovina napetih odnosov
Ko je prozahodni Sakašvili po žametni revoluciji leta 2004 prevzel oblast, Rusija na to ni gledala z velikim odobravanjem, in tudi zato ves čas podpira težnje Južne Osetije, Anhazije in Adžarije po visoki stopnji avtonomije. Lani so v Tbilisiju gruzijske oblasti prijele štiri ruske vohune in jih zaradi domnevnega vohunjenja izgnale, na kar je Moskva odgovorila z odpoklicem svojega veleposlanika in prekinitvijo zračnih, morskih in poštnih poti z Gruzijo, kasneje pa tudi deportirala več tisoč Gruzijcev, ki naj bi bili v Rusiji nezakonito. Zadnji incidenti so se zgodili poleti, ko je Gruzija Rusijo obtožila, da so njena letala večkrat nezakonito vstopila v gruzijski zračni prostor, kar pa Moskva zanika. Pri enem preletu naj bi letalo celo odvrglo bombo.

K. T.

Izredne razmere v Gruziji