Poškodovane stanovanjske stavbe v Kramatorsku v Doneški oblasti. Foto: AP
Poškodovane stanovanjske stavbe v Kramatorsku v Doneški oblasti. Foto: AP

O zavzetju Ukrajinska, v katerem je pred vojno živelo več kot 10.000 ljudi, je na Telegramu poročalo rusko obrambno ministrstvo. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je to ena od pomembnejših ozemeljskih pridobitev ruskih sil v zadnjih tednih med napredovanjem v Doneški oblasti, v kateri so prevzeli nadzor nad vrsto manjših vasi in naselij.

Rusija je znova izvedla tudi niz zračnih napadov nad več deli države. Nad Kijevom so ukrajinske sile danes sestrelile približno deset ruskih bojnih brezpilotnih letal. Ti so poškodovali avtomobile in povzročili požare, ki so jih po navedbah ukrajinske civilne zaščite pogasili, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Tarča napadov sta bili med drugim tudi oblasti Mikolajiv na jugu in Ivano-Frankivsk na zahodu države.

Rusija je po besedah ukrajinskega premierja Denisa Šmihala izvedla še en obsežni napad na ukrajinski energetski sistem. Tarča so bili zlasti trije objekti za prenos električne energije, je sporočil na družbenem omrežju Telegram ter dodal, da napadi niso dosegli svojega cilja.

Po navedbi ukrajinskih letalskih sil so sestrelili 66 od 78 ruskih brezpilotnih letal in štiri vodene rakete.

V raketnem napadu na Odeso je bil ubit en človek, v napadu z vodeno bombo na Zaporožje pa je bilo ranjenih najmanj osem ljudi, na spletni strani poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform. Dodaja, da so na enem od letališč v Rusiji zaznali tudi vzlet letala, ki nosi hipersonične balistične rakete kinžal.

Biden napovedal osem milijard dolarjev vredno vojaško pomoč Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal skoraj osem milijard vojaške pomoči za Ukrajino.

"Danes napovedujem povečanje varnostne pomoči Ukrajini in vrsto dodatnih ukrepov za pomoč Ukrajini pri zmagi v tej vojni," je v izjavi pred srečanjem z Zelenskim dejal Biden.

Obljubil je 7,9 milijarde dolarjev vojaške pomoči. Za okrepitev ukrajinskih sposobnosti napadov dolgega dosega bodo ZDA zagotovile Kijevu tudi bombe, ki imajo daljši doseg, ter dodatni sistem zračne obrambe patriot z raketami. Napovedal je še dodatno urjenje ukrajinskih sil za uporabo lovskih letal F-16 in za naslednje leto podprl usposabljanje dodatnih 18 pilotov.

Večji del nove pomoči, 5,5 milijarde dolarjev, bo dodeljen pred ponedeljkovim koncem ameriškega proračunskega leta, ko se iztečejo pooblastila za financiranje. Še 2,4 milijarde dolarjev je namenjenih v okviru pobude za varnostno pomoč Ukrajini, ki administraciji omogoča, da orožje za Ukrajino kupi od podjetij in ga ne vzame iz ameriških vojaških zalog.

Pomoč vključuje tudi prvo pošiljko natančno vodene drsne bombe, imenovane joint standoff weapon, z dosegom do 81 milj (130 km). Rakete srednjega dosega so za Ukrajino pomembna nadgradnja arzenala, ki ga uporablja za napade na ruske sile, saj lahko s tem orožjem to počne na varnejših razdaljah. Natančna bomba se odvrže z bojnih letal.

Bidnova izjava ne omenja možnosti, da bi Kijev lahko v prihodnje uporabljal ameriško orožje dolgega dosega tudi za napade v Rusiji.

Zelenski skuša prepričati Washington o tem, o tej temi pa bodo predvidoma govorili tudi danes na srečanju predsednikov. Ukrajinski predsednik pa je že pred srečanjem pozdravil novi paket pomoči.

"To pomoč bomo uporabili na najučinkovitejši in najbolj pregledni način za dosego našega glavnega skupnega cilja: zmage Ukrajine, pravičnega in trajnega miru ter čezatlantske varnosti," je Zelenski sporočil na družbenih omrežjih.

Ameriški predsednik je napovedal še srečanje več kot 50 ukrajinskih zaveznic v Nemčiji v oktobru. Na ravni voditeljev bodo skušali uskladiti prizadevanja za podporo Ukrajini pri njeni obrambi pred rusko agresijo.