Foto:
Foto:

VS je odločitev sprejel soglasno, saj je resolucijo podprlo 11 članic varnostnega sveta, štiri članice so se glasovanja vzdržale.

Resolucija od Sudana zahteva, da sodeluje z opazovalno misijo Afriške unije v Darfurju. Če pa bo vlada v Kartumu še naprej podpirala arabske milice, bodo proti Sudanu uvedeni gospodarski ukrepi.

Predvideno je tudi oblikovanje posebne komisije ZN-a, ki bo preučila domnevne kršitve človekovih pravic in ugotovila, ali v Darfurju lahko govorimo o genocidu.

Sudanski zunanji minister se je na odločitev Varnostnega sveta odzval z besedami, da bi sankcije pomenile popolno katastrofo. Najbolj prizadeto bi bilo civilno prebivalstvo, kar pa ne bi smel biti namen Varnostnega sveta, je še dodal.

Ameriško-kitajski pogovori
ZDA in Kitajska so razpravljale o morebitni novi resoluciji o Sudanu zaradi krize v nemirni pokrajini Darfur. V New Yorku sta se tik pred glasovanjem VS-a o ameriškem predlogu resolucije sestala ameriški veleposlanik pr ZN-u John Danforth in njegov kitajski kolega Vang Guangija. Kitajska je namreč sredi tedna grozila, da prestroge resolucije do Sudana ne bo podprla.