Basajev naj bi bil odgovoren za številne napade čečenskih upornikov. Foto: EPA
Basajev naj bi bil odgovoren za številne napade čečenskih upornikov. Foto: EPA

V izjavi za spletno stran čečenskih upornikov je dejal, da je operacija spodletela zaradi uhajanja informacij pet dni pred napadom. Ruske varnostne sile so tako v Nalčik poslale okrepitve, piše spletna stran BBC-ja.

Po njegovih besedah je v spopadu umrlo 41 skrajnežev, po trditvah ruskih oblasti pa 91, 36 naj bi jih prijeli. Uradno je umrlo tudi 33 pripadnikov varnostnih sil in najmanj 12 civilistov, Basajev pa trdi, da je padlo 140 pripadnikov ruskih varnostnih sil.

Basajev je pojasnil, da je v operaciji v Nalčiku sodelovalo 217 mudžahidov, njihove tarče pa so bile policijske postaje, vojaške zgradbe in letališče. Napad naj bi vodil poveljnik s Kavkaza z vzdevkom Sejfulah, Basajev pa je imel operativno poveljstvo nad operacijo.

Basajev je letos prevzel odgovornost tudi za lanski napad na šolo v Beslanu, v katerem je umrlo 331 ljudi, med njimi več kot polovica otrok. Čečenski uporniki so tri dni zadrževali talce v šolski telovadnici, po posredovanju posebnih enot pa se je drama s talci sprevrgla v tragedijo.