Odnosi med Rusijo in Gruzijo so že nekaj časa napeti. Gruzija Rusijo obtožuje, da podpira separatiste v Abhaziji in Južni Osetiji. Foto: EPA
Odnosi med Rusijo in Gruzijo so že nekaj časa napeti. Gruzija Rusijo obtožuje, da podpira separatiste v Abhaziji in Južni Osetiji. Foto: EPA
Rusi zapustili Gruzijo

Ruski vojaki so svojo opremo in orožje z vlakom prepeljali v Armenijo in svoj umik iz Gruzije končali predčasno, saj naj bi v skladu s sporazumom, ki sta ga sklenili državi, do umika prišlo do prihodnjega leta. Ruski vojaki so se umaknili iz treh oporišč v okolici mesta Batumi, Gruzija pa umika še ni potrdila. Rusija trdi, da tam nima več svojih oporišč, česar pa Gruzija noče potrditi, saj nima dokaza, da so ruski vojaki zapustili oporišče v Gudautu, v Abhaziji, saj je to območje pod nadzorom separatističnih upornikov.

Ruski mirovniki še vedno ostajajo v Abhaziji in Južni Osetiji, ki si prizadevata za neodvisnost. Tbilisi je Moskvo obtožil, da podpira separatiste v teh dveh pokrajinah, kar pa Moskva zanika. Odnosi med državama so se močno poslabšali v zadnjih mesecih, ko je Gruzija Rusijo obtožila, da so njena vojna letala nekajkrat kršila gruzijski zračni prostor in celo odvrgla raketo, ki pa ni eksplodirala.

Zahod je od Rusije zahteval, da izprazni svoja oporišča v Gruziji in Moldaviji, preden bo podpisala dopolnjeno pogodbo o zmanjšanju konvencionalnih sil v Evropi.

Konec izrednih razmer v petek
Predsednica gruzijskega parlamenta je sporočila, da bo izredne razmere, ki jih je zaradi demonstracij pretekli teden razglasil gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, vlada preklicala v petek. Volitve predsednika so napovedane za 5. januar 2008.

T. V.

Rusi zapustili Gruzijo