Kandidat za predsednika Donald Trump ni skoparil z osebnimi napadi na protikandidatko Kamalo Harris. Foto: Reuters
Kandidat za predsednika Donald Trump ni skoparil z osebnimi napadi na protikandidatko Kamalo Harris. Foto: Reuters

Trump je bil kritičen do govora, ki ga je imela Harris v petek, ko je obiskala mejo med ZDA in Mehiko ter napovedala boljši nadzor nad migranti. Dejal je, da sta Harris in predsednik Joe Biden odgovorna za "invazijo" nasilnih kriminalcev na ameriško ozemlje, pri tem je podpredsednico označil za neumno.

Ob Trumpu o bili na odru obešeni plakati priseljencev, ki so v ZDA nezakonito in so bili aretirani zaradi umorov in drugih nasilnih kaznivih dejanj, ter transparenti z napisi "Konec migrantskemu kriminalu" in "Takojšnja deportacija nezakonitih priseljencev". Njegov govor je bil nenavadno skoraj v celoti posvečen nezakonitim priseljencem. Tiste, ki so zagrešili nasilne zločine, je označil za "pošasti", "hladnokrvne morilce" in "ogabne živali".

"Joe Biden je postal duševno prizadet, Kamala je bila rojena takšna. Rojena je bila takšna," je privržencem v majhnem mestu Prarie du Chien dejal Trump in dodal, da le duševno prizadet človek lahko dovoli, da se državi zgodi kaj takšnega, kot se je ZDA zgodilo z migranti.

"Prišli bodo v vašo kuhinjo, prerezali vam bodo vratove," je o migrantih dejal Trump. Posiljevali, kradli, ropali in ubijali bodo ljudi v Ameriki, je nadaljeval.

Trump je tudi je ponovil lažne obtožbe, da je bil na volitvah proti Bidnu leta 2020 ogoljufan. Trump je še dejal, da bo v primeru ponovne izvolitve in "če bo dovoljeno" preganjal ljudi, ki jih krivi za svoj poraz.

Po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa izbira kraja Prairie du Chien v Wisconsinu, ki je sicer ena od t. i. nihajočih držav, ni bila naključna, tam so namreč ta mesec aretirali Venezuelca, ki je bil v ZDA nezakonito, zaradi suma spolne zlorabe ženske in napada na njeno hčer.

Tiskovna predstavnica Kamale Harris, Sarafina Chitika, je po Trumpovem govoru dejala, da ta nima ničesar ponuditi Američanom, samo temo.

Da je njegov govor mračen, je sicer že med njim dejal tudi Trump.

V Wisconsinu sta Trump in Harris v anketah 40 dni pred volitvami skorajda izenačena, glede na javnomnenjske raziskave pa sta priseljevanje in meja na jugu ZDA za volivce ena od glavnih tem. Anketa časnika New York Times in Siena Collegea je pokazala, da bi za republikanca glasovalo 47 odstotkov volivcev, za demokratko pa 49 odstotkov.

Podpredsednica Kamala Harris je v Arizoni obljubila večji nadzor nad južno mejo. Foto: Reuters
Podpredsednica Kamala Harris je v Arizoni obljubila večji nadzor nad južno mejo. Foto: Reuters

Harris: Trump podžiga strah in delitve

Ameriška podpredsednica Kamala Harris je v petek obiskala mejo z Mehiko v Arizoni, kjer je predstavila načrte za ureditev "našega pokvarjenega sistema priseljevanja", hkrati pa Trumpa obtožila, da z govori o vplivu priseljencev na ameriško življenje "podžiga strah in delitve".

Biden in Harris sta Trumpa že obtožila, da je blokiral dvostrankarski predlog zakona o varnosti na meji le zato, da bi težavo priseljevanja ohranil kot del predvolilne kampanje.

Harris je pozvala tudi k strožjim omejitvam azila in obljubila, da bo njena "prednostna naloga" zaustavitev vstopa fentanila v ZDA. Zavzela se je za oživitev zakonodaje, s katero bi na meje postavila dodatnih 1500 agentov in preostalega osebja, več kot 4000 uradnikov za azil, 100 sodnikov za preseljevanje in novo tehnologijo za odkrivanje drog.

Po vladnih podatkih je bilo v času Bidnove administracije prijetih približno 7 milijonov migrantov, ki so nezakonito prečkali ameriško-mehiško mejo, kar je rekordno število, ki je tudi spodbudilo kritike Trumpa in drugih republikancev na račun Harris in Bidna.