Američani pravijo, da je oskrba z orožjem del običajnega procesa vzpostavitve odnosov z novo državo. Foto: Reuters
Američani pravijo, da je oskrba z orožjem del običajnega procesa vzpostavitve odnosov z novo državo. Foto: Reuters
Unmik ostaja na Kosovu. Foto: EPA
Vuk Jeremić
Srbski zunanji minister pravi, da so bili zunanji ministri Hrvaške, Madžarske in Bolgarije pod pritiskom. Foto: EPA

Kot poudarjajo v Beli hiši, bo to okrepilo varnost ZDA in prispevalo k svetovnemu miru. Predstavnik Bele hiše je dejal, da je odobritev vojaške pomoči del običajnega procesa vzpostavitve odnosov z novo vlado. Dodal je, da bo pomoč prispevala k varnosti in stabilnosti na Balkanu, izboljšala sposobnost sodelovanja Kosova v mirovniških dejavnostih in odzivanja na izredne humanitarne dogodke.

Ahtisaarijev načrt predvideva, da bi Kosovo imelo 2.500 lahko oboroženih mož pod nadzorom Nata.

Koštunica: še en napačen korak ZDA
Srbski premier v odstopu Vojislav Koštunica je dejal, da gre še za en napačen korak ZDA po protipravnem priznaju neodvisnosti Kosova. Za Kosovo ni potrebno novo orožje, temveč pogajanja. Odločitev o dobavi ameriškega orožja samo potrjuje, da gre za nevaren načrt oblikovanja prve Nato države na svetu, kar sproža največjo zaskrbljenost, je dejal Koštunica.

Odgovor sosedam zaradi priznanja Kosova
Srbija se je tudi odzvala na včerajšnje priznanje Kosova s strani Madžarske, Hrvaške in Bolgarije. Iz vseh treh držav je odpoklicala svoje veleposlanike, srbski zunanji minister pa je priznanje komentiral, kot velik udarec in korak nazaj. Dodal je, da naj bi mu kolegi iz omenjenih držav zatrdili, da so bili pod velikim pritiskom, da morajo priznati Kosovo, hkrati pa izrazili željo, da bi kljub temu ohranili dobre odnose s srbskimi oblastmi.

Eulex na majavih nogah?
Avstrijski dnevnik Die Presse pa v današnji izdaji piše, da misiji EU-ja na Kosovu Eulex grozi, da jo bo nasilje na severu zadušilo že pred njenim začetkom. Operacija je močno odvisna od sil Kforja pod vodstvom zveze Nato, ki želijo delitev Kosova preprečiti z vsemi močmi. Če varnostnim silam ne bo kmalu uspelo poskrbeti za red, se bodo razmere za Eulex na Kosovu povsem spremenile, saj s sedanjim mandatom ne more biti kos kriznim razmeram na Kosovu. Kot so za dnevnik povedali viri v Bruslju, namreč (še) niso pripravljeni na morebitno delitev severa Kosova.

Dnevnik tudi piše, da je tudi ob umiritvi razmer še negotovo, da bo lahko Eulex začel delovati sredi junija, kot je načrtovano. Tedaj naj bi policisti in sodniki prevzeli del obveznosti misije Unmik, ki pa bi lahko na Kosovu ostala dlje, kot je bilo predvidevno. Razlog je ruska podpora Srbiji v Varnostnem svetu. Če se Unmik ne bi umaknil so sredine junija, Eulex pa bi takrat vendarle že hotel začeti delati, misiji grozi pomanjkanje osebja, večina članica EU-ja ja namreč za Eulex predvidela iste ljudi, ki zdaj delujejo v okviru Unmika.

K. T.