Foto:
Foto:
Zaplet je povzročilo črnilo, s katerim so označevali volivce.
Nemški kancler je pozdravil afganistanske predsedniške volitve.

Pojasnil je, da so ZN prosili, naj oblikujejo nepristransko skupino mednarodnih strokovnjakov za volitve, ki bodo preiskali očitke na račun volitev.

Protikandidati aktualnega predsednika prehodne afganistanske vlade Hamida Karzaja so namreč opozarjali na to, da so lahko volivci zaradi nepravilnega nadzora glasovali večkrat. Zaradi tega so napovedali odstop od kandidature, a si jih je po zadnjih podatkih večina kasneje premislila.

Uporabili napačna pisala
Indijska družba, ki je skrbela za črnilo, s katerim naj bi preprečevali večkratno glasovanje, je za zaplet obtožila volilne predstavnike komisij na voliščih. Čeprav je družba priskrbela 50.000 flomastrov, naj bi na nekaterih voliščih uporabljali pisala, namenjena označevanju glasovnic.

Protikandidati začasnega predsednika Hamida Karzaja so se zaradi zapleta s črnilom odločili za bojkot volitev in jih označili za nezakonite. Dva sta medtem že dejala, da bosta bojkot prekinila in upoštevala ugotovitve preiskave.

Mednarodna skupnost si prizadeva, da bi bile prve demokratične volitve v Afganistanu priznane kot legitimne, zato se zavzema za hitro rešitev zapleta. Legitimnost volitev je pomebna tudi za samo državo, saj bi v nasprotnem primeru lahko prišlo do napetosti med posameznimi etničnimi skupinami in plemeni.

Schröder pozdravil volitve
Nemški kancler Gerhard Schröder je ob obisku v Kabulu pozdravil prizadevanje afganistanskih oblasti za izpeljavo mirnih volitev, še posebej pa je pohvalil kontingent nemških vojakov.

Doživel je tudi veliko kritik, saj je Karzaju že čestital za zmago, čeprav uradniih izidov ni.