Četrto letalo naj bi strmoglavilo, ker naj bi se ugrabiteljem uprli drugi potniki. Foto: EPA
Četrto letalo naj bi strmoglavilo, ker naj bi se ugrabiteljem uprli drugi potniki. Foto: EPA

Gre za Favaza Al Našmija, znanega tudi kot Turki bin Faid Al Mutairi, vodja Al Kaide Osama bin Laden pa naj bi ga izbral za pripravo ugrabitve petega letala, ki je strmoglavilo v ameriški zvezni državi Pensilvanija.

Videoposnetek naj bi prestreglo podjetje IntelCenter, ki za ameriške oblasti opravlja analize teroristične ogroženosti. Identiteto Al Našmija je potrdil tudi IntelCenter, ameriške oblasti pa so za zdaj glede tega neme.

Na 54-minutnem posnetku naj bi bili tudi dokazi o sodelovanju Al Našimija v napadu na poslopja naftnih rafinerij v Kobarju v Savdski Arabiji leta 2004. Oboroženi skrajneži so takrat ugrabili 60 talcev. Med posredovanjem savdskoarabskih sil pa je bilo ubitih 22 ljudi, večinoma tujcev. Al Našmiju je uspelo zbežati, vendar je bil že naslednji mesec ubit v spopadu s savdskoarabskimi silami.

ZDA so menile, da je bil 20. ugrabitelj Zacharias Moussaoui, ki so ga maja v ZDA obsodili na dosmrtno kazen, pozneje pa so to tezo ovrgle.

11. septembra 2001 naj bi 19 pripadnikov Al Kaide ugrabilo štiri letala, na vsakem pa naj bi bilo pet teroristov, le na letu 93 so bili štirje. Dve letali sta se zaleteli v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, ki sta se pozneje skupaj s še enim stolpom nenavadno sesedla, tretje letalo pa je strmoglavilo v Pentagon.