Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Izobraževalne vsebine za srednješolce • prispevki

Prvi dnevnik Oceani: skriti svetovi pod površjem

08.09.2024

Tri četrtine zemljinega površja pokrivajo oceani. In čeprav jih več kot 90% ostaja neraziskanih, vemo, da so prebivališča več kot 230.000 znanim vrstam živali in rastlin. Oceani tudi uravnavajo podnebje, proizvedejo več kot polovico kisika na planetu in so vir prehrane za veliko ljudi. Vse višje temperature morja povzročajo katastrofalno beljenje koral. Znanstveniki se trudijo ustaviti posledice, ki jih imajo naraščajoče temperature na ekosisteme koralnih grebenov. Z v laboratorijih gojenimi koralami skušajo te pripraviti na nove življenjske pogoje v morjih. Tako okrepljene korale nato pritrdijo na morsko dno in ob tem upajo, da so vsaj korak pred posledicami podnebnih sprememb.

Male sive celice Prebrane celice: 130 utripov na minuto

12.02.2024

Tole ni knjiga samo za tiste, ki ste se že srečali s tesnobo, notranjo stisko, ki se pojavi pred spraševanji v šoli, na športnem tekmovanju ali nastopom pred sošolci, starši. Ta knjiga je tudi za tiste, ki tovrstnih stisk nimajo, a se z njo lahko naučijo, kako pri drugih prepoznati znake in jim pomagati. Dobro poslušaj prispevek! Vprašanje iz področja Razumevanje sporočila se glasi: Knjiga govori o tesnobi, ki se pogosto pojavlja tudi v šoli. Katero je eno izmed vedenj v šoli, ki lahko kaže, da se oseba spopada s tesnobo? a) Oseba se hitro razjezi. b) Oseba se oddaljuje od prijateljev. c) Oseba pogosto manjka v času ocenjevanja. d) Oseba med poukom pogosto spi. AVTORICA: Mette Vedsø ZALOŽBA: ZALOŽBA MIŠ

Slovenski magazin Kropa, staro železarsko mesto

31.10.2023

Prve fužine in kovačnice so bile tod že v 14.stoletju.

Tednik Prepoved spornega TikToka

25.09.2023

Na prvi pogled običajno družbeno omrežje Tiktok, ki deluje na mobilni aplikaciji ter omogoča gledanje in objavo krajših posnetkov, v mednarodni javnosti postaja čedalje bolj vprašljivo. Nekatere države, predvsem ZDA, med evropskimi državami pa na primer Belgija, celo razmišljajo, da bi njegovo uporabo omejile ali prepovedale. Pa je aplikacija resnično tako sporna ali je težava v kulturni drugačnosti države njenega izvora, Kitajski? Je aplikacija res neprimerna za mlajše od 15 let in ali o prepovedi razmišlja tudi Slovenija? Helena Ponudič.

Ugriznimo znanost Kanibalizem: Kanibalizem na Papui Novi Gvineji

06.10.2022

V preteklosti pa so različna plemena uživala ne samo posteljico, ampak tudi druge dele človeškega telesa. Uživanje človeških možganov pa lahko povzroči smrtonosno bolezen. Ljudstvo Fore s Papue Nove Gvineje je prav zaradi kanibalskih praks več desetletij zbolevalo za boleznijo, imenovano kuru.

Slovenski magazin Muzej Pangea

12.11.2021

Geološko-paleontološki muzej Pangea v Dragonji vasi velja za največjo zasebno zbirko mineralov in fosilov v Sloveniji.

Koda Prihodnost hrane

02.11.2021

Bomo v prihodnosti pili mleko, pridobljeno v laboratoriju, meso, natisnjeno s 3D tiskalnikom, testenine z omako iz črvov? To je vprašanje, s katerim si glavo belijo tako rekoč vsi - od strokovnjakov za prehrano do visokotehnoloških podjetij v Silicijevi dolini. Do leta 2050 bo namreč po ocenah Združenih narodov na Zemlji živelo že 10 milijard ljudi, zato bo eno naših ključnih vprašanj, kako nahraniti človeštvo, obenem pa omiliti posledice intenzivne pridelave hrane na naše okolje.

Dobro jutro Tu EU: Prostovoljci iz Evrope obnavljajo rudarsko hišo v Idriji

28.06.2021

Predstavili smo projekt Mladi za rudarsko dediščino. Gre za projekt, v okviru katerega bo 12 prostovoljcev iz devetih evropskih držav pomagalo mladim Idrijcem urediti eno od zapuščenih rudarskih hiš. Gosta sta bila koordinator projekta Matevž Šlabnik in Joost Nussy, prostovoljec z Nizozemske.

Dobro jutro Tu EU: MOVIT - Zavod za razvoj mobilnosti mladih

18.06.2021

Gostili smo Roberto Čotar Krilić iz Movita - zavoda za razvoj mobilnosti mladih. Predstavili bomo program Evropska solidarnostna enota, ki mlajše od 30 let spodbuja k prostovoljstvu.

Dobro jutro Tu EU : Šola ambasadorka Evropskega parlamenta

11.06.2021

Predstavili smo program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta. V studiu smo gostili predstavnika Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji ter Davida Staniča, dijaka 2. letnika Gimnazije Ormož in mentorico Renato Bezjak.

Dobro jutro Tu EU: statistični podatki

04.06.2021

Predstavili smo nekaj zanimivejših statističnih podatkov o Evropski uniji. V studio smo povabili Martina Bajžlja iz Statističnega urada Republike Slovenije.

Ugriznimo znanost Pomen vodnih in priobalnih zemljišč: Matematična geometrijska uganka

13.05.2021

Matematične uganke so stalna rubrika oddaje Ugriznimo znanost, ki nastaja v Uredništvu izobraževalnih oddaj TV Slovenija. Oddaja je na sporedu vsak četrtek ob 17.25 na TV SLO 1.

Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov