Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 6. avg. 2020

TV Koper/Capodistria • Čet, 6. avg.

Telegiornale regionale del Friuli Venezia Giulia.

Regionalni dnevnik v italijanskem jeziku za FJK.

Il Danubio rappresenta l’arteria principale per il trasporto nella regione del Danubio. I dati sul trasporto di merci e passeggeri aumentano di anno in anno, ma non come potrebbero essere più economici e ecologici confrontati alle vie stradali e ferroviarie. Una navigazione fluida lungo il Danubio è ancora frenata da numerosi ostacoli e interessi diversi. Un ottimo esempio di come connettersi con altre vie di trasporto è il porto di Vienna, che segue il principio della trimodalità: collegamenti al trasporto fluviale, su strada e ferroviario.

Donava je najbolj pomembna vodna transportna žila v Podonavju. Podatki o prevozu transporta blaga in potnikov iz leta v leto naraščajo, a ne tako, kot bi lahko in bi bilo tudi ceneje in okolju bolj prijazno od uporabe cest in železnic. Nemoteno plovbo po Donavi še vedno ovirajo številne prepreke in različni interesi. Eden od dobrih primerov, kako reko povezati z drugimi transportnimi potmi, je pristanišče na Dunaju, kjer upoštevajo načelo trimodalnosti: povezave z rečnim, cestnim in železniškim prometom.

Trasmissione settimanale di scienza e di ricerca con approfondimenti sulla problematica ambientale e di societa', con le news dallo spazio e con la rubrica di lettura, il nostro aggiornamento settimanale sul mondo dell'editoria scientifica e non solo. Un altro tema importante, presente in ogni puntata, riguarda la vita degli europei. L'Universo e'...per sapere di piu' e vivere meglio.
Autrice e conduttrice del programma Vesna Hočevar.

Tedenska oddaja o znanosti, o okolju, o življenju evropejcev in o vsem kar modernega evropejca zanima in s čemer se ukvarja. Gre za oddajo, ki spremlja novosti na področju znanosti in tehnologije ter aplikacijo le-teh v vsakdan. V rednih rubrikah, v vsaki posamezni oddaji, govorimo o problematiki okolja in o novostih na področju medicine in tehnologije nasploh. V okviru dolgoletnega uspešnega sodelovanja z evropskimi raziskovalnimi inštitucijami predstavljajo dodano vsebinsko in oblikovno vrednost (poleg lastne produkcije) prispevki post-produkcije na temo. Poleg spremljanja mednarodnega dogajanja na področju znanosti in spremljanja dejavnosti raziskovalcev Italije in Slovenije, v oddaji L'Universo e'..." ("Vesolje je...") posvečamo posebno pozornost tudi literaturi. "L'Universo e'..." - oddaja za vse, ki želijo več vedeti in bolje živeti.
Avtorica in voditeljica oddaje Vesna Hočevar.

Spettacolo per bambini di Fulvio Tomizza, adattamento teatrale di Ugo Vicic. Regia teatrale di Diana Höbel.

Otroška gledališka predstava.

Appuntamento settimanale dedicato alla salute con la partecipazione di medici specialisti che approfondiscono le nostre conoscenze su malattie e disturbi che compromettono la salute. Nella prima serie di otto puntate sentiamo l'opinione su vari argomenti del nutrizionista, dello psicologo, della dermatologa, del dentista, del proctologo e del cardiologo.

Tedenska informativna oddaja o medicini in zdravju.

Il fiume Bojana, patrimonio naturale e culturale del Montenegro, sfocia nel mare nei pressi della spiaggia di Ulcigno. Per salvaguardare questo ricco patrimonio i pescatori locali collaborano con l'Istituto di biologia marina di Cattaro nel progetto Blue Land, che unisce il Montenegro, l’Albania e l’Italia.

Reka Bojana, ki se v morje izliva blizu ulcinjske plaže, je naravna in kulturna dediščina Črne gore. Da bi zaščitili reko, lokalni ribiči sodelujejo z Inštitutom za morsko biologijo iz Kotorja preko projekta Blue Land, ki povezuje Črno Goro, Albanijo in Italijo.

Trasmissione di videoclip musicali.

Oddaja z glasbenimi videoposnetki.

Le macroregioni sono una nuova forma di cooperazione, che collega Paesi diversi, persone e idee. Ciò che li accomuna malgrado il differente grado di sviluppo, sono le affini caratteristiche geografiche, storiche e culturali nonché gli interessi comuni nel campo dello sviluppo, dell'economia, del turismo e della tutela dell'ambiente.
Il documentario inizia sulle Alpi e seguendo il corso del Danubio, percorre il continente raggungendo il mare. Ed è così che l'acqua connette tre macroregioni: quella alpina, la danubiana e l'adriatico-ionica e la Slovenia è l'unico Paese europeo, che si estende in tutte e tre.

Makroregije so sodobna oblika sodelovanja, ki poveže različne države, ljudi in ideje. Kar jih združuje, kljub razllični stopnji razvoja, so skupne podnebne, gospodarske in družbene značilnosti ter podobni interesi v razvoju, gospodarstvu, turizmu in zaščiti narave. Dokumentarna oddaja se začne v Alpah in po Donavi potuje skozi celino do morja. In je tako, da voda povezuje tri makroregije: alpska, podonavska ter jadransko-jonska in Slovenija je edina evropska država vključena v vseh treh.

Kulturno-informativna oddaja o dogodkih in zanimivostih mest na območiju Istre in njenih sosednjih pokraijn Slovenije, Italije in Hrvaške. Urednica in voditeljica oddaje Monika Bertok, skupaj z novinarji kulturnega uredništva, pripravlja prispevke o različnih prireditvah, krajih zgodovinskega in arhitekturnega pomena z njihovimi arheološkimi odkritji ter prispevke o znanih osebnostih na področju umetnosti, politike, novinarstva in znanosti.

Znanstvene raziskave s področja slovenskega izseljenstva in zamejstva so izjemnega pomena za ovrednotenje njihovega položaja in za krepitev zavesti o pomembnosti ohranjanja slovenske identitete, tako v domovini kot tudi zunaj njenih meja.V oddaji gostimo Janiko Škerl, prejemnico posebne nagrade letošnjega natečaja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, pridružil pa se nam je tudi dr. Zvone Žigon, vodja sektorja za Slovence v zamejstvu in po svetu na uradu vlade Republike Slovenije, ki omenjeni natečaj tudi razpisuje.

18:35
Vreme

Primorska kronika je informativna oddaja, ki ji dajejo značaj aktualnost, verodostojnost in regionalnost. Poročamo o vsem, kar se dogaja na Primorskem, segamo od Pirana pa vse do Bovca. Razvejana dopisniška mreža omogoča, da čutimo utrip krajev, tudi najmanjših. Prav zato lahko življenje v njih slikamo tako prepričljivo in doživeto. Odzivamo se na dnevne dogodke, hkrati pa ves čas razkrivamo in opozarjamo na družbene nepravilnosti. V naši oddaji z veseljem postrežemo tudi z dobrimi novicami, ki lepšajo naš vsakdan in naredijo našo/vašo oddajo skupaj z drugimi vestmi resnično vredno ogleda.

Telegiornale

Poročila

Notiziario sportivo quotidiano.

Dnevna športna oddaja.

BellItalia si occupa di musei e di restauri, ma anche di paesaggio, di centri urbani, di tradizioni, personaggi e curiosità collegati alla storia e alla cultura del nostro Paese.

BellItalia je oddaja o muzejih, restavriranju, pokrajinah, urbanih centrih, tradicijah, osebah in zanimivostih italijanske zgodovine in kulture. Skozi potovanja po italijanskih regijah se v posameznih epizodah odkrivajo umetniške zaklade, znamenitosti, znane in manj znane. Oddaja je namenjena osebam, ki želijo poizvedeti o italijanski umetnosti, kulturi in pokrajinah.

L’antica cittadina adriatica di Pirano è un vero museo all’aperto che custodisce un ricco patrimonio architettonico e culturale.
L’architetto Jože Plečnik visto dallo storico dell’arte americano Noah Charney.
Il castello Bogenšperk occupa un posto particolare nella storia culturale slovena.
Una delle opere più interessanti della scultrice Metka Kavčič è un elegante merletto metallico.
Kamniška Bistrica è una pittoresca vallata di origine glaciale e punto di avvio per arrampicate sulle vette circostanti.

Celo mesto Piran je en velik muzej, saj skriva bogato kulturno dediščino.
Arhitekt Jože Plečnik v očeh ameriškega umetnostnega zgodovinarja Noaha Charneya.
Grad Bogenšperk ima v slovenski kulturni zgodovini posebej odlično mesto.
Kiparka Metka Kavčič ustvarja zanimive reči, tudi prefinjeno kovinsko čipko.
Čudovita dolina Kamniške Bistrice je tudi izhodišče za vzpon na okoliške vršace.

Tedenska oddaja o umetnosti in kulturi. Gost oddaje je tržaški fotograf Leopoldo Bon.

Telegiornale.

Dnevnik.

Trasmissione tratta dal ricco archivio di TV Koper-Capodistria.

Oddaja iz arhivskega gradiva TV Koper-Capodistria.

Trasmissione di videomusicali.

Oddaja z videospoti.

V času, ko se je v Sloveniji kot po svetu začelo intenzivno življenje eksperimentalnega gledališča, je leta 1971 v Trstu nastalo slovensko amatersko gledališče SAG. Danes govorimo o SAG-u kot posebnem fenomenu slovenske gledališke kulture na Tržaškem, saj se je ob poklicnem delovanju Slovenskega stalnega gledališča Trst med mlajšimi gledališčniki pojavila želja po nekonvencionalnem gledališkem ustvarjanju. O tem pripoveduje dokumentarni film Pappenstory ali štorija o slovenskem amaterskem gledališče SAG Trst, ki je nastal v režiji Martin Turka, scenarij pa je soustvarila slavistka in teatrologinja dr. Bogomila Kravos.

Slovensko institucionalno gledališče v Trstu je bil osrednji prostor za slovensko manjšino v Italiji ter platforma za kulturni razvoj in kritično dojemanje stvarnosti.

Ko je bila na začetku 70.let skupina mladih nezadovoljna, kako se je to gledališče pričelo podrejati vsakokratni politični oblasti, se je odločila, da ustanovi Slovensko amatersko gledališče (SAG). SAG je sestavljalo več mladih navdušencev, duša SAG-a pa so bili Sergej Verč, Boris Kobal, Ivan Verč in Bogomila Kravos.
Sagovci so želeli postaviti kritično ogledalo slovenskim razmeram na Tržaškem in njihovo predanost, ki ni bila obremenjena s konvencijami, je prepoznala tudi publika tako v kot izven tržaškega prostora. Njihovo delovanje je želo velika priznanja in navdušenje med gledalci, uspešno pa je gostovalo tudi v matični Sloveniji, takrat Jugoslaviji.
Leta 1975 so se lotili priprave provokativnega satiričnega kabareta Pappenstory (Štorija o papanju), ki so ga začeli pripravljati na skrivaj.
V tej predstavi so si mladi gledališčniki hoteli privoščiti slovenske levičarske politične in kulturne veljake na Tržaškem. Posledica tega dovolj pogumnega poskusa so bile nepričakovane. Na začetku oktobra 1975 so bili sagovci povabljeni na sestanek z voditelji krovne organizacije Slovencev v Italiji. Mladi gledališčniki so pričakovali, da jih Slovenska kulturna gospodarska zveza (SKGZ) vabi na prijateljski pogovor o finančni pomoči, izkazalo pa se je, da je bil namen srečanja povsem drugačen.
Zgodba o SAG-u, ki jo je v filmskem jeziku režiral Martin Turk, ni le zgodba o nekem gledališkem ansamblu in njegovi dobi, ampak tudi prikaz konflikta med politiko in umetnostjo.

Nocoj vas vabimo k ogledu posebne dokumentarne oddaje Lynx. V polurnem filmu MEDVEDOVE OČI boste doživeli čisto poseben svet- svet medveda. Film prikazuje način življenja te živali in sobivanja z njo, pa tudi pričevanja stroke s čezmejnega območja Slovenije in Italije. Medveda boste tokrat spoznali tudi malce drugače: skozi njegovo nežnost, ki se skriva pod plaščem prvinske divjosti. Ne zamudite torej oddaje Lynx.

Primorska kronika je informativna oddaja, ki ji dajejo značaj aktualnost, verodostojnost in regionalnost. Poročamo o vsem, kar se dogaja na Primorskem, segamo od Pirana pa vse do Bovca. Razvejana dopisniška mreža omogoča, da čutimo utrip krajev, tudi najmanjših. Prav zato lahko življenje v njih slikamo tako prepričljivo in doživeto. Odzivamo se na dnevne dogodke, hkrati pa ves čas razkrivamo in opozarjamo na družbene nepravilnosti. V naši oddaji z veseljem postrežemo tudi z dobrimi novicami, ki lepšajo naš vsakdan in naredijo našo/vašo oddajo skupaj z drugimi vestmi resnično vredno ogleda.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov