Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 19. feb. 2022

TV Maribor • Sob, 19. feb.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Na olimpijskih igrah se bo kmalu začel nov tekmovalni dan, zadnja večerna oddaja pa je priložnost za napoved glavnih dogodkov prihajajočega dne. Prav tako bodo v njej prostor dobili ostali športni dogodki, ki niso povezani z igrami v Pekingu.

11:00
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

Vabljeni k ogledu!

V dokumentarnem portretu je novinar Marjan Šrimpf sestavil sliko o izjemno ustvarjalnem življenju 80-letnega akademskega slikarja Mira Zupančiča, ki že več kot 50 let živi in dela v New Yorku. Zupanič sodi med najizrazitejše še živeče slikarje v diaspori in je zaznamovan predvsem z impresionističnim in postkubističnim stilom. Svoja dela je razstavljal na več kot 70 razstav po svetu, od razglasitve samostojnosti Slovenije pa se jih je pri nas zvrstilo 25. Dobršen del dokumentarnega portreta, v katerem nam slikar, kipar, ilustrator, grafik in mojster vitraža zaupa, da je prve poteze povlekel z žebljem po domačem pohištvu, je bil posnet v New Yorku na Long Islandu in v avstrijskem Linzu, kjer je tudi diplomiral. A pot do tja in naprej v ZDA je bila trnova začenši s pobegom prek državne meje o katerem je slikar iz Rimskih Toplic pripovedoval, da je šlo za življenje ali smrt.
Kamera spremlja slikarja tudi pred njegovo domačijo in ateljejem pri Sv. Emi blizu Podčetrtka, kamor prihaja vsako leto na obisk, saj je izjemno navezan na domačo grudo. V pogovoru se umetnik spominja srečanj s slovenskim kiparjem Francetom Goršetom v Clevelandu, največji pečat pa je pustil seveda v New Yorku med našimi izseljenci – še posebej mu je pri srcu velik vitraž s portretom Barage v slovenski cerkvi svetega Cirila, ki je leta 2016 praznovala 100-letnico.
Dokumentarni portret Mira Zupančiča, prejemnika številnih nagrad doma in po svetu, je kot »hvalnica življenju« kot je za umetnikovo delo dejal eden izmen kritikov.

V oddaji Rojaki bomo tudi tokrat prikazali, kako aktivno in živahno je kulturno, izobraževalno in gospodarsko udejstovanje zamejskih Slovencev. Najprej se bomo podali v Trst, v mesto v zalivu kot ga je imenoval Boris Pahor in se srečali s pisateljem Marijem Čukom, v Gradcu se bomo srečali z oblikovalcem Maticem Velerjem, v Potrni s kulturnim društvom člen 7, na koncu pa smo se udeležili še slovenskem kulturnega praznika v Monoštru.

Prejemnik priznanja »Za narodnosti«. Jože Hirnök je tri desetletja vodil Zvezo Slovencev na Madžarskem.
Doseženi rezultati projekta Ethos land. V Porabju se je v okviru evropskega programa začel razvijati etični turizem.
Iz arhiva: Življenjska zgodba družine Žohar z Gornjega Senika.
Tiskarna Wellisch v Monoštru. V obmejnem mestu so natisnili več naslovov knjig in tudi prvi koledar v prekmurskem narečju.

V maju smo na grajskem dvorišču v Oplotnici posneli 3. Festival pod Pohorjem. Gre za mlad narodno-zabavni dogodek, na katerem je v prvem delu nastopilo pet ansamblov: Žurerji, Me tri do polnoči, Posluh, Lun'ca in Valovi. V uvodni točki nas pozdravi pohorski godec Tine Lesjak s prijatelji, v spremljevalnem programu pa boste videli lanskoletne nagrajence stroke in občinstva – Prleški kvintet in ansambel Udar. Voditelj je Andrej Hofer.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Sirota deklica hodi skozi gozd, kjer jo neke noči nagovori gozdni duh. Vodi jo na goro, na kateri prebiva krokar. Ta je nanjo čakal dolga leta, da bi se skupaj odpravila po svetu in ljudem pripovedovala o ljubezni in sočutju ter spoštovanju do planeta.

TISTA O BUČI

Žoga je lahko navdih za igro, lahko pa je odlična ideja za jed. Recimo pečeno, polnjeno bučo. Bučo lahko napolnimo z marsičim. Iznajdljivi gostitelj, kuhar, pesnik, pripovedovalec in še marsikaj drugega , Prunelius Cmok, bo zakuhal svoji buči neverjetno zdravo jed. Polnitev z ajdo, zeleno, papriko, suhim paradižnikom in buča
je do vrha polna samih dobrih sestavin. Le še v pečico z njo, potem pa hop nad okusno in pečeno. Njami.

Mandi in Pipi hočeta zborčkom zapeti božične pesmi, a kaj ko se Pipi prehladi. Boli ga grlo in njegov žametni glas je izginil. Le česa se bo tokrat domislil Mandi?

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Pogled v svoje življenje bo v oddaji Dober večer, dovolil vsestranski akademski glasbenik in vokalist Mladen Delin. Brez njega bi v Ameriki bistveno manj ljudi slišalo za Slovenijo in še posebej za Ptuj in Ptuj med drugim ne bi imel poletnega festivala Arsana in opere na prostem. Podrobnosti pa v ponedeljek 14.februarja ob 20.20 minut na Televiziji Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Film The Party, britanske scenaristke in režiserke Sally Potter v režiji Ivice Buljana na odru ljubljanske Drame dobiva svojo gledališko različico.
O prenosu v gledališče in njegovih posebnostih so poleg režiserja spregovorili še igralci: Polona Juh, Timon Šturbej in Saša
Pavlin Stošić. Izvemo, kako se na zabavi intelektuano politične elite razrijejo marsikatere človeške skrivnosti.
Igralec Matic Lukšič, razmišlja o širšem pomenu tragične zgodbe psičke Lajke, ki je kot prvo živo bitje poletela v vesolje.
T.i. kozmomuzikal v MGL je splet dramskih, lutkovnih in glasbenih prvin povezanih v celoto.
Režiser Jernej Lorenci nadaljuje s pripovedovalskim teatrom, tokrat v MG Ptuj. Življenjska in duhovna pot svetnika Frančišeka Asiškega sta ga
navdahnili, da se je skupaj z igralcema Janezom Škofom in Tamaro Avguštin podal na pot raziskovanja in iskanja resnice.

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov