Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 29. jun. 2022

TV Slovenija 1 • Sre, 29. jun.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Nasveti za starše postrežejo z informacijami za vse družine, v Knjižnem klubu pa dobite nove predloge za branje. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh in jutro zaključimo z vrtnimi nasveti. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

Pepa, Jure, oči in mami pujsa gledajo televizijsko oddajo Detektiv Krompirček. Tudi Pepa in Jure bi bila rada slavna detektiva. Oči pujs jima pripravi uganko ...

Mu-vesoljka prinese Timu Žvenku »čudno stvarco«, majcen košček kovine, ki ga je našla v vesolju. Žvenkcem stvarca predstavlja nerešljivo uganko, kaj je to.

Zajklja Zinka ima bratca Zvonka, ki je star toliko kot Jure. Zvonko in Jure še ne znata deliti svojih igrač. Mami pujsa jima pokaže, da je na igrišču bolj zabavno, če se igrata skupaj.

Kaj lahko delamo, če zunaj divja nevihta? Cmok se zelo boji bliskov in grmenja, zato se skriva v omari. Otroka, ki prideta na obisk, ga ne najdeta. Iz omare daje navodila za pripravo zdravih mafinov s sadjem. Ko je nevihta mimo, so pečeni dišeči kolački. Cmok premaga strah pred nevihto, pecivo pa ponudijo še škratku Bobku.

Družinske razprtije
Dana na vrtu opazi kentrozavra in stegozavra. Le kako je mogoče, da se ne razumeta, ko pa sta iz iste družine? Ali morda tekmujeta za vodo v Sarinem bazenčku?

Kače in dinozavri
Dana v parku opazi orjaško titanoboo. Kakšna kača je bila to? Je plen zastrupila ali ga je zadušila? Čas je za nov poskus.

Elias je navdušen, da ima pred seboj Bucka iz mesa in krvi. Toda Buck se na tem svetu ne znajde najbolje. Elias ga mora poučiti o vsem: o hrani, spanju, živalih … Povrhu vsega pa ga mora skrivati pred sumničavo sestro Hanne in mamo.

Slovenski magazin se je najprej podal na Križevniško ulico v starem delu Ljubljane, ki velja za najlepšo in najbolj fotogenično slovensko ulico. Njena bogata in pestra zgodba se vije skozi stoletja, vendar pa so njeni prebivalci zares tisti, ki so ji vdahnili tako privlačno podobo, s katero se danes ponaša.
Nato smo se sprehodili še po ulicah Škofje Loke, ki občasno postanejo nekakšno zatočišče uveljavljenega slikarja Mita Gegiča. Fotografije, ki jih tu ujame, nosijo tako kot njegova velika platna močno sporočilnost. Odražajo avtorjev pogled na svet, družbo in kot take zahtevajo spremembe.
V ljubljanski Rožni dolini pa so nedavno obnovili Vilo Zlatico, nekdanji dom najznamenitejšega ljubljanskega župana Ivana Hribarja. Poleg muzejske postavitve, ki govori o njegovem življenju in delu, je v Vili Zlatici nove prostore pridobil tudi Forum slovanskih kultur.
Drevesa so že sama po sebi za človeka izjemnega pomena. Veljajo lahko za prave naravne vrednote, kamor spadajo tudi izjemna drevesa. Izjemna so lahko zaradi svoje velikosti, starosti, redkosti ali pa nenavadne oblike.
In oddajo zaključujemo v naravi, ki je človeka od nekdaj privlačila. Skriti kotički Kamniške Bistrice, doline, ki nosi ime po reki, ki se vije skoznjo, pojasnjujejo to privlačnost. Pogledi na visoke vršace, ki jo obdajajo, so izjemni in zato so med Slovenci njihovi vrhovi tudi zelo obiskani.

V zabavni kuharski seriji Čarokuhinja spremljate Gojmirja Lešnjaka Gojca v vlogi ata, ki v svoji kuhinji pripravlja jedi po starih receptih. Družbo mu dela nečakinja, ki pa si za pripravo jedi ne vzame toliko časa in si kot mlada sodobna ženska raje kupi že pripravljene in zamrznjene jedi. 15-minutno humoristično in izobraževalno serijo popestrijo tudi obiski znanih gostov, ki ata in njegovo nečakinjo obiščejo v kuhinji in pripravljene jedi tudi poskusijo.

Boro med svojim najljubšim opravilom – spanjem, ugotovi, da ima nadnaravne sposobnosti. Zgodba iz njegovih sanj se mu odvije v čevapđinici, pred njegovimi budnimi očmi in Boro tako doživi pravi deja vu. Pa lahko to svojo nadnaravno sposobnost tudi kontrolira? Nekateri mislijo, da ne, spet drugi pa so prepričani, da lahko. Kdo ima od tega lahko največje koristi in kdo se bo spet najbolj opekel?

Eden izmed najsmrtonosnejših naravnih pojavov so cunamiji. Nenadni in izjemno močni valovi lahko v nekaj urah uničijo vse na svoji poti. Kako naj se svetovno priobalno prebivalstvo torej zaščiti pred katastrofalnimi posledicami? Znanstveniki cunamije vse bolje razumejo, razvijajo učinkovite modele dinamike in verjetnih scenarijev sosledja dogodkov. Dokumentarna oddaja sledi znanstvenikom tudi na zahodno obalo indonezijskega otoka Sulavesi v mesto Palu, ki ga je cunami razdejal leta 2018, pa v Neapeljski zaliv, kjer mestu preti morebiten cunami, ki bi ga lahko sprožil vulkan Stromboli, in na japonsko obalo.

TSUNAMIS, FACING A GLOBAL THREAT / Francija / 2019 / Režija: Pascal Guerin

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Inženirka materialov Zoe Laughlin se loti izdelave predmetov, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. Športne copate, zobno ščetko in pasto ter slušalke v tej tridelni dokumentarni seriji najprej skrbno razstavi, razišče zgodovino njihovega nastanka in nato za svoj projekt izbere najustreznejše rešitve – pri materialih poseže tudi po vesoljski tehnologiji.

1. del
Skoraj vsak od nas ima doma vsaj en par športnih čevljev, o njihovi zgodovini, snovanju, sestavi in izdelavi pa ne razmišljamo. Zoe nam predstavi zanimivo zgodovino in razvoj športne obutve ter najnovejše materiale, tehniko in tehnologijo na tem področju. Na koncu izdela tudi svoj unikaten par.

HOW TO MAKE / Velika Britanija / 2020 / režija: Paul Vanezis

V oddaji Rojaki, ki jo posvečamo obmejnemu in manjšinskemu družbenemu prostoru kot delu skupnega slovenskega kulturnega območja, smo se pogovarjali z zgodovinarko Marto Verginella o ženskah in mejah, prinašamo novice o novem učnem-tematskem parku na avstrijskem Štajerskem, obiskali smo novo podružnično knjižnico Slovenske študijske knjižnice v Celovcu in porabske Slovence na današnji praznik ter prisostvovali podpisu pogodbe med Radiem Monošter in Radiem Slovenija.

Az adás tartalma:

- bemutatták A Muravidék történelmének áttekintése című könyvet;
- az Értéktárkönyv és a Kis értéktárkönyv bemutatója;
- 25. Szlovén Könyvnapok Mariborban;
- Múzeumok éjszakája;
- képzőművészeti alkotóműhely Lendván;
- Magvető: a Dobronaki KÁI sikeres fiatal méhészei.

Vsebina oddaje:

- predstavitev knjige Pregled zgodovine Prekmurja;
- publikaciji Zakladnica vrednot in Mala zakladnica vrednot;
- 25. Slovenski dnevi knjige v Mariboru;
- Poletna muzejska noč;
- likovne delavnice v sklopu ZKD Lendava;
- rubrika Sejalec: uspešni mladi čebelarji DOŠ Dobrovnik.

V 3. oddaji se za osmino finala v kvizu potegujejo Luka, Arian in Nil iz OŠ Rodica (rumeni) ter Miša, Erik in Aljaž iz OŠ Bogojina (vijolični). Med vprašanji o zastavah, prispodobah, asortimentih, kolonijah mravelj in zvitorepcih jim pomaga vijugati Rok. Hitri prsti švigajo med glasbili iz lesa in kovine, pregovori ter vrtečimi stvarmi, Hitre lončke pa ogrejemo z japonskimi antičnimi vajami za spretnost. V njih se tokrat pomerijo tekmovalke Neža, Saša in Iva iz OŠ Elvire Vatovec Prade - podružnica Sveti Anton ter Maja, Matevž in Matija iz OŠV Ankaran.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Jože Robežnik potuje po Sloveniji in raziskuje dobre prakse na področju trajnostne mobilnosti. Na svoji poti srečuje strokovnjake in vsakodnevne uporabnike, ki mu predstavijo, kako se v praksi spopadajo z mobilnostjo. Promet velja za enega glavnih virov onesnaževanja zraka in negativnih podnebnih sprememb, zato, je vedno več pozornosti posveča trajnostni rešitvi, s katero bi mobilnost omogočali ob nižjih stroških, manjših stranskih učinkih in porabi naravnih virov. Sprememba naših potovalnih navad je zato velikega pomena in temelji na izrabi potenciala hoje, kolesarjenja, prenovi javnega potniškega prevoza in optimizaciji oziroma umiritvi cestnega motornega prometa. Vodnik po trajnostni mobilnosti s sklopom štirih tematskih oddaj je nastal v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo Republike Slovenije, Zavodom Vozim in produkcijo Invida.

Anton prelisiči Sebastijana in ugrabi Belo. Odpelje jo v svojem kombiju. Tokrat mu ne bo spodletelo. Cezar in vaščani slavijo praznik sira in ničesar ne opazijo. Anton ima smolo, saj se mora prebiti mimo stojnic tržnice s sirom. Gabrijel v prtljažniku opazi Belo in smukne noter, da bi jo rešil. A Anton odpelje še njega. Sebastijan in Kameron se zapodita za ugrabljenima prijateljema …

V zabavni kuharski seriji Čarokuhinja spremljate Gojmirja Lešnjaka Gojca v vlogi ata, ki v svoji kuhinji pripravlja jedi po starih receptih. Družbo mu dela nečakinja, ki pa si za pripravo jedi ne vzame toliko časa in si kot mlada sodobna ženska raje kupi že pripravljene in zamrznjene jedi. 15-minutno humoristično in izobraževalno serijo popestrijo tudi obiski znanih gostov, ki ata in njegovo nečakinjo obiščejo v kuhinji in pripravljene jedi tudi poskusijo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Drama. Constance in njen zaročenec Bruno upata, da bosta prevzela in modernizirala kmetijo Constanceinega očeta, ki je na robu bankrota. S svežimi načrti naj bi postala konkurenčna velikim kmetovalcem, ki na skupščinah odločajo, si delijo oblast in zemljo. Mlada in malce naivna Constance poišče pomoč pri karizmatičnem Sylvanu, ki ima zveze med kmeti in med lokalnimi politiki. A Sylvan Constanceino prošnjo izkoristi za spolno nadlegovanje. Constance je presenečena, odzove se zmedeno in neodločno, kar si Sylvan narobe razloži kot privolitev…

BEASTS / LA TERRE DES HOMMES / FRANCIJA / 2020
Režija: Naël Marandin / Scenarij: Marion Desseigne-Ravel, Marion Doussot, Naël Marandin / Igrajo: Diane Rouxel, Finnegan Oldfield, Jalil Lespert, Olivier Gourmet, Bruno Raffaelli, Clémence Boisnard in drugi …

Nekajminutne dokumentarne oddaje s skupnim naslovom Miniature so tudi v svoji drugi sezoni posvečene Ljubljani. Gre za deset zgodb iz bogate in zanimive zgodovine slovenske prestolnice. Zanimive kratke zgodbe, polne zgodovinskih podatkov, pa tudi humornih ali nenavadnih anekdot o stavbah, dogodkih, navadah in ljudeh preteklega časa v Ljubljani.
Miniatura: Veliki semenj pripoveduje o nekdaj živahnem in pestrem dogajanju na obrobju parka Tivoli.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Nadaljevanka je posneta po resničnih dogodkih in prikazuje prizadevanja norveške prestolonaslednice Marte za ameriško podporo njeni državi med drugo svetovno vojno. Norveška je bila nevtralna, a to še ni pomenilo, da je bila varna. Nasprotno, Nemčija je Norveško napadla aprila 1940. Po kratkem umiku na Švedsko Marta in njeni otroci najdejo zavetje v Beli hiši, kjer s predsednikom Rooseveltom stke tesno vez in ogrozi svoj zakon z Olavom. Njena prisotnost v Washingtonu vpliva na predsednikov pogled na tragične dogodke v Evropi in bistveno spremeni dinamiko ameriške politike, zaradi česar si Roosevelt ustvari nekaj sovražnikov, tudi v Beli hiši.

1. del
Norveški prestolonaslednik, kronski princ Olaf, se leta 1939 s soprogo Marto odpravi na potovanje po Ameriki in se spoprijatelji s predsednikom Rooseveltom. Evropa je že na pragu druge svetovne vojne in naslednjo pomlad Hitler napade tudi nevtralno Norveško. Olaf in Marta s tremi otroki v naglici zapustita družinsko posestvo. Olaf se pridruži kralju in vladi, Marta pa se zateče v svojo domovino, na Švedsko.

ATLANTIC CROSSING / Norveška, Nemčija, ZDA, Švedska, Danska / 2020
scenarij: Alexander Eik, Linda May Kallestein
režija: Alexander Eik, Janic Heen
v glavnih vlogah: Sofia Helin, Kyle MacLachlan, Tobias Santelmann, Harriet Sansom Harris, Daniel Betts, Søren Pilmark, Lucy Russell

Jože Robežnik potuje po Sloveniji in raziskuje dobre prakse na področju trajnostne mobilnosti. Na svoji poti srečuje strokovnjake in vsakodnevne uporabnike, ki mu predstavijo, kako se v praksi spopadajo z mobilnostjo. Promet velja za enega glavnih virov onesnaževanja zraka in negativnih podnebnih sprememb, zato, je vedno več pozornosti posveča trajnostni rešitvi, s katero bi mobilnost omogočali ob nižjih stroških, manjših stranskih učinkih in porabi naravnih virov. Sprememba naših potovalnih navad je zato velikega pomena in temelji na izrabi potenciala hoje, kolesarjenja, prenovi javnega potniškega prevoza in optimizaciji oziroma umiritvi cestnega motornega prometa. Vodnik po trajnostni mobilnosti s sklopom štirih tematskih oddaj je nastal v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo Republike Slovenije, Zavodom Vozim in produkcijo Invida.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov