Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 13. jul. 2024

TV Slovenija 1 • Sob, 13. jul.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Smo sredi dogajanja tretjega dneva Jazz festivala Ljubljana, kjer smo zaplesali na različno glasbo in ujeli nekaj nastopajočih. Prebrali smo pesniško zbirko Petre Koršič, Mateja Grudna - Keka, Borje Bolčine in Alje Furlan Štirje kvarti, ki je zrcalno nasprotna kultni Pesmi štirih. Oglasili smo se v Goriški knjižnici Franceta Bevka, kjer so postavili razstavo o kamišibaju, posebni japonski obliki pripovedovanja zgodb ob slikah, predstavljamo hišo kulture MuziKafe na Ptuju, prav v najstarejšem mestu pa smo preverili utrip tudi na festivalu Arsana.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Kakadudu je čisto zgrožen nad pesmijo, ki jo poje Foksner. Pesem, ki jo poje , govori o streljanju ptičev. Ne, to je res grozno in nedopustno. Kakadudu se takih pesmi že ne bo učil. Na koncu le popusti in se je nauči.
Naučijo se še o ptici kosec, ki živi na travnikih, o pticah selivkah,..
Mali spretni prstki pa iz papirja naredijo celo jato ptic.

Rija in Krokodil gradita hiško na vrtu za babičino hišo. Odločita se, da bosta v njej živela. Rija zbija in žaga. Hiška mora biti popolna! Krokodil pa medtem opazuje oblake na nebu. Rija meni, da bi ji moral pomagati pri gradnji. Šele ko zagrmi in začne deževati, se Krokodil pokesa. A hiška je samo Rijina.

Bubi in Boni se brezskrbno igrata, Bibi pa čemeren preganja čas, da bi čim hitreje dočakal trenutek, ko bosta z očkom zlagala kamenčke. Bubi in Boni zagledata zajčka, stečeta za njim in temu se tudi Bibi ne more upreti. Ko se podijo za zajčkom, odkrijejo, da ta živi v brlogu. Kasneje srečajo navadnega lončarja, ki jim pojasni, da si gnezdo naredi iz gline in slame. Presenečeni odkrijejo, da želva živi kar v svojem oklepu. Odločijo se, da bodo poiskali medvedka in odkrili njegovo bivališče. Ko mimo pribrenči čebelica, Bubi prešine, da imajo medvedi radi med, čebelice pa ga delajo, zato zagotovo vedo, kje prebiva medvedek! Sovice izvedo, da čebelice živijo v panjih, medvedkov dom pa je votlina. V domačem gnezdu jim očka razloži vse o domovanjih drugih živali, mami pa zapoje pesmico »Ljubo doma, kdor ga ima«. In Bibi zdaj ve, da je bolj vznemirljivo spoznavati nove reči kot pa ždeti doma.

Avguštin povabi Celestinco na svoj rojstni dan. Kako pa naj Celestinca praznuje svojega? Nihče ne ve natanko, kdaj se je rodila, ker je posvojena ...

Kako čudovit dan za rekorde! Neva jih je postavila že kar nekaj in vsi po vrsti so zabavni. Kriškraški v studiu bi bili radi kot Neva, a jim nikakor ne gre. Poglejmo, zakaj!

Ob Zofki se je zbrala pisana živalska druščina. Kdo bo poskrbel za vse živali? Nejko in Ada, seveda. Sta se dela pravilno lotila? Živali sta večino časa sprehajala in se z njimi igrala … Na kaj sta pozabila? Sprehodite se do najbolj zofkaste druščine in spoznajte črko O!

Le kaj zanimivega se lahko dogaja v starinarnici? Vsak dan nove dogodivščine! Med policami se spretno suče lastnik Viki, gospod Štef, ki se dela, da je star, in deklica Zoja, ki jo zanimajo stari predmeti. V starinarnico pa kdaj pa kdaj zaidejo tudi zanimivi ljudje. Tako kot glasbenik, ki ne igra samo na več glasbil, ampak glasbo spravi skoraj iz vsakega predmeta. Med veselo druščino Boštjan Gombač zaigra na mišnico, žago in druga zanimiva glasbila z neznanimi imeni – skratka, na vse, kar mu pride pod roke.

Čeprav se družimo v vsakem Krompirju, je tokratna oddaja še prav posebej namenjena druženju. Gaja in Klemen sta v studio povabila svoji babici. Pogovarjali se bodo predvsem o dragocenih stikih med vnuki in starimi starši. O tem, kako se družijo v času, ko so številni medosebni odnosi zgolj še na daljavo, so razmišljali tudi mladi iz Izlak. V Krompirjev studio pa pridejo tudi Časorisove face leta.

V zadnji oddaji prvega kroga spremljamo prekmursko-primorski dvoboj. Družina Medved v rumeni barvi (Matevž, Kristina, Urban) iz OŠ Beltinci se pomeri z vijoličnimi dekleti (Ruben, Metka, Anja) iz OŠ Elvire Vatovec Prade, podružnična šola Sveti Anton. V studiu pečemo kruh, obiščemo eno od sedmih čudes antičnega sveta, poskrbimo za prvo pomoč in se potopimo v virtualni svet. V labirintu postavimo divan in zanetimo iskro, v Hitrih celicah pa sadimo solato in se mučimo s citati. Kdo je spretnejši v premetavanju lončkov, punce (Tara, Kim in Kaja) iz OŠ Jakobski Dol ali fantje (Jaka, Anej in Matej) iz OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem, pa v Malih sivih celicah.


Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Izzivalec Thomas s severa Italije že ima svoje krave, za katere zelo lepo skrbi. Letos poleti si želi prvič z njimi v planine. V njegovem kraju je to dolgoletna tradicija, a navadno so pastirji le odrasli. Thomas še nikoli ni bil sam na planini in mora najprej prepričati starše. Na planini bo ostal dlje časa, tudi brez elektrike in mobilnega telefona. Mu bo uspelo?

V Kvikijih, Epskem filmu, kvizu Nimaš pojma ... bodo ustvarjalci Osvežilne fronte tokrat razmišljali o našem imunskem sistemu, o prirojeni in pridobljeni imunosti, o delovanju virusov ter bakterij, pa tudi o tem, kaj smo se naučili iz medicinskih serij.

Hitreje, više, močneje je mogoče doseči tudi z znanostjo. Med igro tenisa deset kamer ves čas zajema podatke o položaju igralca in žogice, njeni hitrosti in vrtenju. Analize teh podatkov so osnova za izboljšanje in prilagoditev načina igranja in tudi treninga. Zato so treningi danes vse bolj specifični in točno določeni za posamezen šport. Raziskovalci fakultete za elektrotehniko so razvili sistem za vadbo veslanja, ki med vadbo spremlja, kaj se z veslačem dogaja, in mu sproti daje navodila o tem, kako lahko izboljša svojo tehniko. Kaj pa med športno dejavnostjo počnejo naši možgani? Znanost pomaga športu, toda tudi športniki lahko pomagajo znanosti. Na največji regati na svetu so zbirali podatke za znanstvenike.

Bogato dediščino slovenske reformacije negujejo in v skladu z njo delujejo tudi v Zavodu Primoža Trubarja v Murski Soboti. Direktorica dr. Klaudija Sedar nam je predstavila poslanstvo in razvejano delovanje Zavoda Primoža Trubarja.

Združenje Trubarjev forum pa je zaslužno za prevod Abecednika, Katekizma in Cerkvenega reda Primoža Trubarja v sodobni slovenski jezik. Letos praznuje petnajst let delovanja.

Odpravili smo se v naselje Gazice v občini Brežice, kjer imajo prebivalci sicer urejen dostop do vode, so pa še vedno brez elektrike. Pogovarjali smo se z vaščani, ki so se s svojimi predlogi že večkrat obrnili na občino. Kako občina ravna z denarjem za Rome in kdaj lahko Romi v naselju pričakujejo elektriko, smo vprašali tudi pristojne. Kako uspešni so otroci v šoli in kako na uspeh vpliva predšolska vzgoja, smo izvedeli na OŠ Cerklje ob Krki. V Brežicah živi tudi Rudi Mlinar, ki je izdal roman o ljubezni med romskim fantom in neromskim dekletom.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Vida Matjan je bila glasbenica, skladateljica pedagoginja, stroga in skopa s pohvalami, toda za Boko Kotorsko in Črno goro je bila neprecenljivo bogastvo, zlasti njena predanost mladini. V Sloveniji te imenitne gospe skorajda ne poznamo. Iz Ljubljane, kjer se je rodila jo je pot prek Beograda vodila v Kotor, kjer so po njej poimenovali glasbeno šolo, tamkajšnje slovensko društvo pa nosi njeno ime. Letos mineva 30 let od njene smrti.

"Prodajaj ideje in se samo delaj, da delaš. Delajo naj cepci!" (Mitja)

V Blisk prihaja po nalogu novega lastnika gospodična, ki opravlja inženiring kakovosti delovnega okolja. Predvideva se, da se bo končno nedvomno razkrila Martina nesposobnost in neustreznost, ampak zaključna ocena je presenetljivo odlična. Marta ima same plus točke, medtem ko je Mitja zasačen pri neprimernem delovanju. Vse pa poteka v atmosferi predpriprav na Lilino poroko - skrivnostna je poročna obleka, prava kreacija iz slame povzroči tako rekoč galerijsko navdušenje poznavalcev in zbiralcev sodobnih modnih artefaktov. Mitja pa ljubosumno snuje majhno maščevanje...

Končno! Od 1. novembra je nadomestilo za slušne aparate, ki jih krije ZZZS, višje. Po novem je cenovni standard slušnega aparata za odraslo osebo 450 evrov in za mladostnike do 20. leta 850 evrov. Poleg novih cenovnih standardov pa imamo prvič določene tudi tehnične standarde za slušni aparat. Več izveste v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

Gostja Marina Lukšič Hacin,
direktorica Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije, ZRC SAZU.

V majhni vasici v španski pokrajini Kastilja in Leon je zrastel mednarodni genetski center, ki izvaža genski material ovac povsod po svetu. Blizu Bordeauxa v Franciji pridelujejo zelenjavo in ribe na podlagi akvaponike in prispevajo k samooskrbnosti tega mesta. Projekt bodo razširili na obrobje številnih francoskih mest. Cetemares pa je portugalski projekt, ki razvija živilske proizvode iz morskih organizmov in ostankov ribolova.

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Brina, Binka in Jana se na dvorišču igrajo »metulje«. Zabavajo se, dokler Brina in Jana Binki ne pobegneta. Uboga Binka je kot kupček nesreče in Brina se mora res potruditi, da jo potolaži.

Navsezgodaj zjutraj oči z vozičkom odpelje Brino in Binko na igrišče. Brina je vsa na trnih, čim prej bi se rada zavihtela na obročke. A njena potrpežljivost je na preizkušnji, saj se oči na vsakem koraku ustavi, da poklepeta s prijatelji.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Na mali planoti, v središču samega Bohinja, stoji sveže prenovljeni Hotel Bohinj. Poleg čudovitih pogledov na jezero in okoliške hribe ga odlikuje sodobna podoba, ki pa se želi dobro razumeti tudi s tradicijo ter z gorato in gozdnato okolico.
Na letošnji izvedbi najstarejše svetovne razstave, ki že od 18. stoletja med drugim združuje znanje, ustvarja poslovne priložnosti in išče odgovore na izzive človeštva bo sodelovala tudi Slovenija. V Dubaju se predstavljamo kot zeleno srce Evrope in sicer s pavilijonom, ki simbolizira naslednje odlike: zeleno, pametno, kreativno. Zato ni naključje, da se impozantna zgradba ponaša tudi z zahtevno leseno konstrukcijo.
V vasi blizu Loškega Potoka sta mlada lastnika, sicer vizualna umetnika popolnoma sama in brez osnovnega znanja o lesu, prenovila večinoma leseno hišo in v njej zaživela čisto na novo, ampak na star način.

Teddy se nikakor ne more sprijazniti s tem, da bi se poročil z bogato Madge Cartwright, kot ga sili brat. Ogreje se za njeno služkinjo Rose in ko ju lord neke noči zaloti v svoji jedilnici, se odloči za prevzgojo: Teddyja bo poslal delat v svojo Tovarno gumijevih izdelkov. In tako naslednje jutro odpelje Teddyja v tovarno. Tam jima razkažejo delovne postopke in Teddyju za začetek določijo delo v kontrolnem oddelku, kjer preverja kakovost otroških dud (vsako je treba ugrizniti) in sedežnih obročev za invalide (nanje je treba sesti, da ob značilnem zvoku izpustijo zrak, preden jih zapakirajo v kartone). Neimenovanih izdelkov, s katerimi tovarna oskrbuje britansko vojsko, ne bo preverjal. To zahtevno delo, ki poteka v posebni sobi, je zaupano trem častivrednim poročenim gospem, usposobljenim izrecno zanj.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V zadnji oddaji pred poletnim predahom podrobno o sporu z zavarovalnico zaradi neizplačila odškodnine. Lastnik avtomobila je odkril, da mu je nekdo vozilo poškodoval na parkirišču. Povzročitelj mu je pustil kontakt, izpolnila sta evropsko poročilo, trčenje je videlo celo več prič. Kljub temu pa oškodovancu zavarovalnica Grawe ne želi plačati stroškov popravila. Zakaj ne in kaj potrošniku preostane, v oddaji, v kateri bomo govorili tudi o dobro znani poletni nadlogi – komarjih. Teh je letos zaradi zanje ugodnih vremenskih razmer spet nekoliko več. Kako se zaščititi pred njimi, pa tudi komu te leteče nadloge najraje pijejo kri, izveste v sobotni oddaji.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V poletnih mesecih so konci tedna še posebej živahni, zato je tokratni Poletni večer namenjen veselicam.
V studiu so Blaž Švab, Nika Zorjan, Dejan Vunjak in Gašper Kastelic iz ansambla Vzrock. Voditelj: Andrej Hofer.

Wouter tokrat kolesari po Hrvaški, malce pokuka v Bosno in konča na Madžarskem.
Na Hrvaškem se znajde na območju, ki ga je hudo prizadel potres, ustavi ga policija in ga precej trdo prime, državo pa zapusti ob veselih zvokih tamburice. Na Madžarskem se vozi skozi vasi, katerih imen ne zna izgovoriti, a tudi tam najde Nizozemce. Pot nadaljuje skozi kulturno prestolnico Pécs, kjer poklepeta s študentom prava. Zadnje kilometre pa odbrca po madžarskem nižavju.

MET DE WIND MEE / VRT, 2023 / Belgija / Avtor: Wouter Deboot

21:40
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:00
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Ridley nadaljuje s preiskavo umora kmeta in izginotja deklice iz naselja prikolic. Ko ponovno zasliši vse mogoče osumljence, ugotovi, da je bil umorjeni res vpleten v izginotje. Najemnica umorjenega kmeta razkrije osupljive podatke, ki vodijo k odkritju trupla deklice, toda izkaže se, da ne gre za pogrešano. Ridley mora zdaj ugotoviti, kdo je umorjena deklica in pri tem odkrije nekaj, kar pretrese vse vpletene. Vrne se tudi v svoj bar, kjer občasno nastopa, česar je njegova poslovna partnerica Annie zelo vesela.

RIDLEY / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Paul Matthew Thompson
Režija: Bryn Higgins, Paul Gay, Noreen Kershaw
V glavnih vlogah: Adrian Dunbar, Bronagh Waugh, George Bukhari, Elizabeth Berrington

Umor na Tihem oceanu je dokumentarna serija o bombnem napadu na Greenpeaceovo ladjo Mavrični bojevnik leta 1985. Kot prava kriminalka razkriva dogodke, ki so pripeljali do napada. Sledil je mednarodni škandal, ki je zamajal vlado evropske države, prej majhna okoljevarstvena skupina pa se je uveljavila na svetovnem prizorišču.

2. del
Vse kaže, da je bila potopitev ladje Mavrični bojevnik teroristično dejanje. Pri največjem primeru v svoji karieri novozelandski policisti uporabijo vsa razpoložljiva sredstva, da bi izsledili morilce. Pomagajo jim tudi domačini in preiskava pripelje do dveh skupin evropskih dopustnikov. Pokažejo se obrisi nenavadne svetovne zarote, katere namen je utišati Greenpeace.

MURDER IN THE PACIFIC / Velika britanija / 2022 / Režija: Chloe Campbell

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov