Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 16. jul. 2020

TV Slovenija 2 • Čet, 16. jul.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
V četrtkovem Poletnem jutru bomo najprej preverili, kaj se trenutno dogaja s ponudbo študentskih del. Agencija za varnost prometa pripravlja nasvete za kolesarje, dermatologinja pa nasvete, kako pozdraviti herpes. ZZZS bo predstavil širši obseg pravic do nekaterih medicinskih pripomočkov. V Domači lekarni se bomo spraševali, katere gobe imajo protivirusne učinke, v oddaji pa bodo zadišale dalije. Naša terenska ekipa pa se bo potepala na Bledu in v Bohinju.

Catherinina hčerka Charlotte praznuje deveti rojstni dan in Catherine ji priredi nekoliko drugačno zabavo. Namesto običajnih hrenovk pripravi piščanca v lepljivi marinadi, za sladico pa jabolčni žele z jagodičjem in rožnato limonado. Tudi na starše ne pozabi – zanje pripravi vietnamsko solato z govedino.

Atene so leta 1896 pripravile prve moderne olimpijske igre. Na vrsti so bile spet leta 2004. Slovenski športniki so osvojili štiri medalje. Nosilce teh in tudi druge slovenske udeležence iger v Grčiji boste slišali v deseti oddaji iz cikla Slovensko olimpijsko stoletje.

Kitajska je leta 2008 v Pekingu pripravila 29. poletne olimpijske igre. Na njih so bili slovenski športniki ponovno odlični. Zlato medaljo je osvojil Primož Kozmus, srebrno Sara Isakovič in Vasilij Žbogar, bronasto pa Lucija Polavder in Rajmond Debevec. Vsi slovenski junaki nastopajo v enajsti oddaji Slovensko olimpijsko stoletje.

26 minutna dokumentarna zgodba nas popelje po življenjski poti pesnika in slikarja Benjamina Žnidaršiča, ki je po padcu s češnje »pristal« v invalidskem vozičku.
»Volja do življenja je izginila. Ves čas sem razmišljal, kako bom shodil.
In to je pri invalidih največji problem«
Po šestih letih je to vendarle spoznal in po njegovih besedah, "shodil" v glavi.
»Življenje je magična beseda, ki zaznamuje vse, kar doživimo med rojstvom in smrtjo. Jaz sem imel to srečo, da sem se rodil dvakrat, torej imam dve življenji.«
Ko je življenje začel sprejemati kot priložnost, da izoblikuje svoj značaj je v podzavesti spremenil prepričanje, da je to kazen.
Letošnje leto je prelomnica v njegovem življenju – 27 let »zdravega« življenja in 28 let življenja na invalidskem vozičku.
Benjamin pove in pokaže, da odkar je na invalidskem vozičku, je ustvaril veliko več in bil veliko bolj prepoznaven.
S svojo energijo in neverjetno voljo do življenja riše pot mnogim invalidom ter jim daje navdih in upanje za njihovo nadaljnjo pot.

Ob 80. rojstnem dnevu Franca Šegovca, prvega imena Štirih kovačev, je bil spremljevalni program festivala Slovenska polka in valček posvečen temu jubileju in največjim uspešnicam legendarne narodno-zabavne skupine.

Koncert iz naših krajev, javna radijska oddaja z najdaljšo tradicijo v poletje prinaša svoj izbor narodnozabavne glasbe. Tako smo gostili ali pa so nas gostili: Alpski kvintet, Ansambel Saše Avsenika, Štanjel s Slovenskim oktetom in Ptuj z Vražjimi muzikanti.

Slovenski narodnozabavni ansambel Alpski kvintet je nastopil z glasbeno paleto svojih uspešnic, v katerih se predstavi vsak njihov član in tudi ansambel kot celota.
Alpski kvintet je bil ustanovljen leta 1966 in deluje še danes. Članom zasedbe je uspelo razviti t. i. »alpski slog« oziroma »alpski zvok«, ki je postal zelo priljubljen tako pri poslušalcih kot tudi pri glasbenih kolegih.
Žal pa je koncert namesto v Arboretumu Volčji potok zaradi slabega vremena potekal v Studiu 26 Radia Slovenija.

Izbrali smo najboljše ansamble s koncerta v mariborski Dvorani Tabor. Slišali bomo ansambel Ekart, Dejana Vunjaka, Sašo Lendero, Krimske lisjake, Prifarske muzikante, Vilija Resnika, Nušo Derenda, Mojco Križaj Bitenc, Klemena Torkarja, Tomaža Domicelja, Koncertni ansambel Slakove glasbe, ansambel Franca Miheliča, Modrijane ter Poskočne muzikante.

Portret profesorja dr. Igorja Mekjaviča z Instituta Jožef Stefan, prodornega strokovnjaka s področja biomedicine in okoljske fiziologije.

Pod njegovim vodstvom Slovenija prvič vodi evropski raziskovalni projekt s področja vesoljske medicine, v njem pa sodelujejo inštituti iz Italije, Švedske, Nemčije, Anglije in Slovenije. V biomedicinski znanosti velja dr. Igor Mekjavič za enega izmed najprodornejših svetovnih strokovnjakov za okoljsko fiziologijo, še posebej pa za področje hipoksije. Z njegovimi raziskovalnimi nalogami bi se laboratorij v Planici lahko razvil v pomembno evropsko raziskovalno središče. Prof. dr. Igor B. Mekjavič raziskuje, kako lahko človek čim bolje preživi v skrajnem okolju, bodisi v mrazu ali vročini, bodisi na visoki nadmorski višini ali globoko pod morsko gladino. Zadnji dve leti se s sodelavci ukvarja predvsem z vprašanjem, kaj se bo s človekovim telesom dogajalo na Luni in drugih planetih. Po zaslugi temeljitega razvoja pod Mekjavičevim vodstvom hodijo slovenski vojaki v najboljših pohodnih čevljih, profesor pa je sodeloval tudi pri testiranju puščavskih oblačilnih sistemov za švedsko vojsko, raziskoval koncept hlajenja za angleško vojsko, testiral oblačilne sisteme za angleško mornarico. Pod njegovim vodstvom so izvedli tudi že več laboratorijskih in terenskih projektov za korporacijo Gore, proizvajalko slovite membrane GoreTex.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Vrhunec 34. kola državnega prvenstva v nogometu je gostovanje Olimpije v Murski Soboti. Ljubljančani po spodrsljaju proti Aluminiju še vedno ostajajo favoriti za naslov prvaka, a si napak ne smejo več privoščiti. Mura ima seveda namen zmajem zagreniti življenje. Z zmago v pokalu so črno-beli prišli v Evropo in zdaj bi z veseljem vzeli še skalp Olimpiji. V Fazaneriji se obeta nadvse zanimivo dogajanje.

Uživali boste lahko v doživeti interpretaciji zbora Carmen manet, ki je zmagal na prestižnem tekmovanju Evrovizijski zbor leta 2017 v Rigi, v Latviji.

Studijski posnetek izvedbe enega najbolj priljubljenih in še vedno največkrat izvajanih ameriških del iz simfoničnega repertoarja, Gershwinove kompozicije Rapsodija v modrem. Rapsodija velja za njegovo prvo obsežno, simfonično skladbo in hkrati prvo skladbo, napisano v jazzovskem glasbenem jeziku, ki ji je uspelo prodreti na velike odre klasične glasbe. Tokrat jo boste spremljali v izvedbi pianista Klemna Golnerja in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča.

Bobnar in tolkalec Aleš Rendla (r. 1963) sodi med najvidnejše slovenske jazzovske glasbenike. Bobne in tolkala je študiral na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu in na šoli Berklee College of Music v ameriškem Bostonu. Kot glasbeni pedagog od devetdesetih let poučuje tolkala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana na oddelku za jazz in zabavno glasbo. V osemdesetih je bil Rendla član glasbenih skupin, ki so vzpostavile t. i. slovensko mlado jazzovsko sceno: drugi sestav Begnagrada, Srp in Quatebriga; Bratko Bibič & Madleys, v zadnjem času deluje z zasedbami Fake Orchestra, Erich Fischer Quartet, Brina in drugimi. Kot avtor in instrumentalist sodeluje v številnih studijskih in živih glasbenih in gledaliških projektih in vodi lastno zasedbo Aleš Rendla Sekstet. O projektu Zgodbe za big band je Rendla zapisal: "Z glasbo sem skušal obuditi čim več pozitivnega, ustvarjalnega duha, ki je bil osrednja značilnost začetne faze Quatebriga ali Begnagrad. Kot solisti bodo nastopili člani Big banda RTV Slovenija z gostom Ninom Mureškičem na tolkalih. Njihove osebne zgodbe in občutja sem skušal vključiti v tkivo glasbe, ki, čeprav absolutna, vedno tudi dopušča množico različnih interpretacij in razlag."

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov