Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 24. maj. 2022

TV Slovenija 2 • Tor, 24. maj.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in športne minute z Anžetom Bašljem. V jezikovnem kotičku se lotevamo slovničnih vprašanj in dilem, s tujci, ki živijo v Sloveniji, spoznavamo svet, s Špelo Močnik na terenu pa Slovenijo. Rubrika Moj RTV prinaša zanimive vsebine iz naše hiše, Kuharski ABC pa hitro in enostavno pripravo hrane. Oddajo ob torkih zaključujemo v družbi z znanimi družinami. Z nami so jutra lepša!

V deževnih razmerah smo testirali gume nove blagovne znamke, ki jo je ustanovila stara, uveljavljena znamka avtomobilov. Trg rabljenih avtomobilov se bo v prihodnjih letih močno povečal, servisi, ki vzdržujejo vozila vseh znamk, pa naj bi v prihodnje skrbeli za kar sedem desetin vseh avtomobilov na cesti. Logično je, da hočejo veliki avtomobilisti imeti stvari pod kontrolo. Predstavljamo torej primer Motrio, iz Renaulta.

V letu 2019 mineva komaj sto let od priključitve Prekmurja slovenskim deželam in od združitve Prekmurcev z drugimi Slovenci.

V dokumentarnem filmu so glavni avtorji - scenarista Ksenija Horvat in Branko Šömen ter režiser Primož Meško - želeli objeti kulturno zapuščino Prekmurja skozi stoletja, ko je bila pokrajina za večino slovensko govorečih ljudi daljna in neznana. V sliki in besedi so iskali odgovore na različna vprašanja. Kakšno je bilo življenje na levem bregu Mure? Kako so ohranjali svoj prekmurski knjižni jezik? Kdo so prekmurski 'očetje naroda'? Kako je potekal kulturnozgodovinski razvoj pokrajine? Od kod so prihajali glavni kulturni vplivi in kako so se medsebojno oplajale slovenska, madžarska, nemška in judovska kultura? Kako se je v težkih pogojih zakotja Kraljevine Ogrske razvijala intelektualna misel? Kaj je bila pred sto leti, ob združitvi z drugimi Slovenci, prekmurska kulturna dota? Film oživlja nekatere zapise bogatega arhiva RTV Slovenija, na posnetkih vnovič zaživi Prekmurje, kakršno je bilo pred desetletji. O kulturnem razvoju pokrajine so razmišljali ljudje, ki so temu posvetili svojo raziskovalno kariero s področij zgodovine, umetnostne zgodovine, književnosti, jezikoslovja in etnologije.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Joker pozdravlja v svoji družbi Igorja Karlovška iz Celja. Odvetnik in plodovit pisatelj, ki trenutno piše knjigo za odrasle, je obenem tudi sredi izdaje 2. dela mladinske serije Ognjeno pleme. Leta 2005 je prejel nagrado večernica za mladinski roman Gimnazijec. Svojo odvetniško kariero sicer zaključuje. Doma ima vrt, tudi čebele, je tudi strasten ribič, aktivnosti mu ne zmanjka. Z ženo rada hodita v naravo in hribe. Veliko tudi potujeta. Njegova pomoč bo snaha, zobozdravnica, Sabina Lodrant.

V oddaji Kaj dogaja? tokrat o nagajanju opozicije, širjenju koalicije in kupovanju municije. Na terenu smo spremljali, kako novi mandatar Robert Golob osebno preverja strokovne kadre, magister Baltić pa je za nas poiskal nekaj novih povolilnih besednih tvorb. Na PUP TV se bo oglasil zlomljeni Vlado v odhodu, za še večjo uravnoteženost pa bomo pogledali del nove oddaje Kaj se godi? Naš gost bo legenda radijskih valov Andrej Karoli, na Mali terasi pa tokrat nekaj za ljubitelje klasične glasbe, plesa in dolgih kril na melodijo legendarnega Pofflbacha.

Annabelle si je pri jezeru tako poškodovala ramo, da jo mora Michael operirati. Po operaciji jo čaka neprijetno presenečenje.
Tim Franzi zaupa svoje sanje: rad bi ustanovil klub za polo. Žal pa ne najde primernega zemljišča za igrišče.
Lucy na sprehodu sreča slednega psa Arga, ki nepremično sedi pred čolnarno. Ko pogleda, kaj je našel, ne more verjeti svojim očem.
André izve, da namerava Lindino kavarno obiskati znan kulinarični kritik. Kot nalašč je ravno zmanjkalo lešnikove torte, ki je pri gostih najbolj priljubljena.
Christoph je jezen sam nase, ker so mu ob Annabelle popustili živci. Povrhu vsega je dr. Borg na sodišču vložil zahtevek za odvzem skrbništva.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

Letošnje svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju na ledu gosti Finska. Napete tekme bomo spremljali v dvoranah v Tampereju in Helsinkih. Hokejska vročica na Finskem je na vrhuncu, saj je njihova reprezentanca na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila zgodovinski naslov prvakov. Na prvenstvu zaradi izključitve ne bo izbranih vrst Rusije in Belorusije. Ti dve reprezentanci sta zamenjali Avstrija in Francija. V primerjavi z olimpijskim turnirjem bomo tokrat spremljali lepo število hokejistov iz najmočnejše lige na svetu, lige NHL. Naslov prvakov branijo Kanadčani. Odločitev o tokratnem prvaku pa bo padla v finalu 29. maja.

Štiridelna dokumentarna serija podrobno oriše življenje Adolfa Hitlerja, firerja nemškega rajha, ki je svet prignal do roba propada in prinesel smrt več milijonom ljudi, pa tudi vsakodnevno življenje v Evropi v prvi polovici 20. stoletja. Skoraj polovica vseh posnetkov ni bila še nikoli objavljena. Serija sodi med najpopolnejše slikovne dokumente Hitlerjevega življenja, od njegovega rojstva leta 1889 do smrti leta 1945.

3. del, 1938–1943
Tretji del serije niza prelomne trenutke v Hitlerjevem življenju med letoma 1938 in 1943, ko ga je ljudstvo fanatično častilo in mu slepo sledilo v propad, sam pa je skrbno skrival svoje korenine.

THE HITLER CHRONICLES - BLUEPRINT FOR DICTATORS / Nemčija / 2018 / režija: Hermann Poelking

Odpravili smo se v jugovzhodni del države, natančneje v Šentjernej, kjer okoli tristo Romov živi v petih naseljih. Preverili smo, s kakšnimi izzivi se spopadajo v tamkajšnji občini. Tam deluje tudi romsko zeliščarsko društvo Romanco – Rman. Zavili smo še v večnamenski romski center Kerinov Grm, prinašamo pa tudi novico o novem projektu Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, ki se zavzema predvsem za ohranjanje romske kulturne dediščine. Na Poljskem se niso spomnili samo žrtev holokavsta v drugi svetovni vojni, ampak so opozorili tudi na nestrpnost in diskriminacijo do Romov v Ukrajini.

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov