Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 24. sep. 2022

TV Slovenija 2 • Sob, 24. sep.

Po vožnjah na čas so do konca svetovnega prvenstva v kolesarstvu, ki ga drugič v zgodovini gosti Avstralija, na sporedu še cestne preizkušnje. Slovenska odprava največ pričakuje od nedeljske dirke v elitni moški konkurenci, v kateri bo adut za najvišja mesta Tadej Pogačar.

Primorski duhovnik Franc Prelc se nam v izjemni življenjski izpovedi predstavi kot skromen in iskreno veren dušni pastir. Ko pa podrobneje spoznamo njegovo življenje in dobra dela, ki jih je s sestro Kristino in sodelavci opravljal desetletja, ga lahko uvrstimo med najbolj karizmatične in karitativne osebnosti na Slovenskem. Pričevanje je bilo posneto v obdobju, ko se je oče Franc spopadel s težko boleznijo. Toda način, kako je to preizkušnjo sprejel, je izjemen primer duhovne moči in predanosti Božji volji.
Prelčeva družina izvira iz Istre, z območja tromeje s Krasom in Brkini. Mama je bila izjemna ženska, ki je hotela v misijone v Indijo, a jo je sorodnik, župnik, prepričal, da ostane doma. In tako se je poročila, številna družina pa je obrodila veliko duhovnih poklicev. Njegovi prvi spomini segajo v čas vojne. Prelčeva hiša, ki je veljala za dom, v katerem so vrata odprta za vse, je bila tudi zatočišče za partizane. Pozneje, po vojni, ko so se fantje in dekleta odločali za duhovne poklice, se je na to pozabilo in tudi Franca so silili, da bi delal za Udbo, a se je temu odločno uprl. Med pričevanjem spoznamo razmere v semenišču v Pazinu, kjer so vzgajali izjemne primorske duhovnike. Oče Franc je po novi maši z vsem srcem zagrizel v pastoralno in karitativno delo, ob njem so bili ves čas sestra Kristina in tudi predani sodelavci.
Najdlje je bil župnik v Portorožu. Tam so takrat ustanovili župnijo in zgradili čudovito Marijino cerkev. Služboval je tudi v Svetem Antonu in v Bertokih. Zaradi bolezni je poslanstvo župnika odložil, a po svojih močeh še naprej dela za dobro ljudi in skupnosti. Zelo dejaven je v Marijinem delu, kar v pričevanju lepo predstavi. Seveda pa je govor tudi o njegovi pobudi za pomoč zasvojencem z mamili, ki je bila eden od temeljev za ustanovitev več komun po Sloveniji. V Portorožu je nastala tudi skupnost za odvajanje od alkohola, poimenovana Vrtnica.
Ob koncu oče Franc izrazi veliko hvaležnost za življenje in tudi za možnost pričevanja, ki je bolj kot za današnji pomembno za jutrišnji čas.

Boštjan se vse bolj zapira vase in celo v gostilno ne zahaja več. Družba za točilnim pultom ga pogreša in prijatelji se sprašujejo, kaj naj storijo. Ibro ima še druge skrbi, saj je njegova žena izgubila službo in je vprašanje, kje in kdaj bo lahko našla novo. Bolj veselo je pri Stari mamci, kjer po trati skačejo mladi zajčki, za kar ima zasluge tudi Cene. Da v pekarni ni vse tako, kot bi moralo biti, sploh ni več skrivnost, s tem je seznanjen tudi župnik, ki pa se utaplja v svojih težavah. Brez kuharice je vedno bolj nesrečen, da brez ženske roke pri hiši ni lahko, pa ugotavlja tudi gospod Marjan. O vsem tem in še o marsičem se ob partiji šaha in steklenici vina Cene in Boštjan zaklepetata globoko v noč.

Po dolgem času Ceneta obišče Pika, ki na obisk ne pride sama. Cene je nemalo presenečen, ko spozna njenega fanta, vendar presenečenje ni neprijetno. Da za dežjem prej ali slej posije sonce, se prepriča župnik, saj ima Cene zanj odlično novico. Cene mu za kuharico predlaga Ibrotovo ženo Kadifo, in zdi se, da je župnikovih težav konec. S povsem novim problemom pa se srečujeta Pavle in Polde, ki imata opravka s komunalnimi zadevami. V pekarni pride do hudega prepira med Jakom in Ireno, v katerega se vmeša tudi Irenin oče. Že tako skrhani odnosi se dokončno zalomijo in samo vprašanje časa je, kdaj bo zares počilo.

Dokumentarni film tematizira in razgrinja življenjsko in umetniško pot svetovljanke Karmele Kosovel, sestre pesnika Srečka Kosovela.

V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je v Trstu študirala in diplomirala iz klavirja, specializacijo je opravila v Münchnu ter uspešno koncertirala. Preko njenih pisem sledimo njeni življenjski in umetniški poti tako skozi njena ljubezenska razmerja, kakor tudi skozi ljubezenska čustva, ki so jih do nje gojili nekateri vidni predstavniki tedanje slovenske kulturne srenje. Med temi najdemo akademika Josipa Vidmarja, slikarja Avgusta Černigoja ter nemškega slikarja Alfonza Graberja, s katerim se je v razmahu nacizma poročila in z njim živela na Dunaju vse do konca druge svetovne vojne, ko sta morala zapustiti avstrijsko prestolnico in se preseliti v njegovo rodno vas Steinach am Brenner. Tam je Karmela živela skoraj petdeset let in pogostoma hrepenela po svoji domovini in svojih bližnjih. V filmu, ki je nastal po scenariju in v režiji Marka Sosiča ter ob strokovnem sodelovanju Aleša Bergerja in Ludwiga Hartingerja, se postavljajo vprašanja o razlogih Karmeline odločitve, da prekine koncertiranja in se v kulturni in siceršnji osami popolnoma preda svojemu možu. Na ta in druga vprašanja skušajo v filmu odgovoriti še Marijan Rupert, Luča Čehovin, Dragica Sosič, dr. Janez Vrečko, Tatjana Rojc, Evgen Bavčar in drugi.

Snemalec je bil Robert Doplihar, mojster montažer Zlatjan Čučkov, scenografka Mojca Vilhar, kostumografka Jerneja Jambrek, v vlogi Karmele Kosovel je nastopila pianistka Špela Horvat, odlomke iz pisem sta brala Lučka Počkaj in Igor Velše. Film je nastal v Dokumentarnem programu TVS: producent filma Jani J. Kovačič, urednik Andraž Pöschl, odgovorna urednica Živa Emeršič.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

"Nič hudega, če vam ni všeč …”, pravi naš rojak Robert Lešnik, vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedes-Benzu. Prvič v zgodovini imajo avtomobilski oblikovalci priložnost oblikovati nekaj popolnoma novega, povsem drugačnega, nekaj podobnega kapljici. Zakaj? Ker je spredaj bistveno manjši električni motor. V oddaji pa vam pokažemo tudi nissana ariyo, alfo tonale in Škodino vizijo električnega kodiaqa.

Komedija o Francozu, ki po dolgem času obišče rodno kitajsko četrt.

Mladi fotograf François že deset let ni obiskal svoje družine, ki živi v kitajski četrti, kjer je odraščal tudi sam. Poročen je s Sophio in živi življenje običajnega Parižana. Toda ko njegova partnerica zanosi, ga spodbudi, naj novico pove svojemu odtujenemu očetu in poskuša obnoviti stike z družino. Françoisu na popotovanju po kitajski četrti moralno podporo daje najboljši prijatelj Bruno, ki se zaljubi v Liso, Françoisovo prijateljico iz otroštva. Izgubljenega sina toplo sprejmejo vsi razen očeta, s katerim ima François zapletene odnose.

Izvirni naslov: MADE IN CHINA / Francija, 2018 / Režija in scenarij: Julien Abraham / Igrajo: Frédéric Chau, Medi Sadoun, Julie De Bona, Steve Tran, Bing Yin, Mylène Jampanoï, Clémentine Célarié

Dokumentarni film o specifični skupini prijateljev, ki radi pomislijo tudi na druge. Na tiste, ki imajo v življenju manj kot drugi.

»Bejž če vejdš« je skupina prijateljev, ki prihaja iz Pivke in okoliških krajev. Druži jih enak smisel za humor, preživljanje prostega časa, njihova delikatesna značilnost pa je pogled na življenje. V času, ko se zdi, da nas naprej potiska le še razmišljanje o materialnih dobrinah in lastni eksistenci, se oni obračajo k altruizmu, razumevanju stiske in nemoči tistih, ki nimajo. Pomagali so slovenskim družinam, ki so jim naravne katastrofe odnesle imetje, kmalu pa so začeli razmišljati tudi o ljudeh zunaj naših meja.

*****

*****

Po vožnjah na čas so do konca svetovnega prvenstva v kolesarstvu, ki ga drugič v zgodovini gosti Avstralija, na sporedu še cestne preizkušnje. Slovenska odprava največ pričakuje od nedeljske dirke v elitni moški konkurenci, v kateri bo adut za najvišja mesta Tadej Pogačar.

Nadarjeno mlado nogometašinjo, Larisso Seiwald, najdejo mrtvo v ribniku športnega internata. Obdukcija pokaže, da je smrt nastopila po sprejemnem obredu, med katerim je morala pojesti marsikaj odurnega in popiti veliko vodke. Kdo jo je prisilil v to in ali je bila trenerka zadnja, ki jo je Larissa poklicala pred smrtjo?

SOKO Wien (XV.) / Avstrija / 2019-20
Scenarij: Markus Staender, Martin Muser, Jens Schäfer, Frank Weler, Andreas Quatsch idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Brigitte Kren, Maria Happel, Helmut Bohatsch

Poletni koncert v čudovitih grajskih vrtovih palače Schönbrunn na Dunaju je eden najbolj priljubljenih glasbenih dogodkov na prostem na svetu. Park Schönbrunn je zaščiteno območje in je zvečer navadno zaprt, vrata vsako leto odpre za javnost le za eno noč - za poletni koncert Dunajskih filharmonikov. Dunajski filharmoniki na njem igrajo že vse od leta 2004, tokrat je taktirka v rokah priznanega latvijskega dirigenta Andrisa Nelsonsa, kot solist pa se predstavlja sloviti francoski violončelist Gautier Capuçon.

Grace Kelly je veljala za eno izmed najboljših in najlepših filmskih igralk svojega časa in je še danes hollywoodska ikona. Francoska dokumentarna oddaja prinaša prav poseben, intimen pogled v življenje znamenite igralke in monaške princese. Družina Grimaldi je namreč avtorjem dokumentarca omogočila dostop do zasebnega, večinoma še neobjavljenega arhivskega gradiva. V njem so tudi posnetki družinskega življenja na filmskem traku, ki sta jih Grace in princ Rainer snemala sama.

HER NAME WAS GRACE KELLY / Francija / 2020 / Režija: Serge de Sampigny

Posnetek koncerta iz leta 2011
Ob ponovni združitvi in izdaji novega albuma kreativno jedro Demolition Group z novo ritem sekcijo po skoraj treh desetletjih brezkompromisnega ustvarjanja zveni še bolj udarno in samosvoje kot kdaj prej.
Tudi tokrat so na odru dali vse od sebe, brez "šparanja": znoj in hrup na odru (vse začinjeno z dozo romantike), kar je vseskozi zaščitni znak koncertov Demolition Group.
Na koncertu so predstavili tako nove kot njihove najbolj prepoznavne skladbe . Od planeta starcev, kot pravijo, da čutijo sedaj, Gospodarja, …..do Bič, luč in upanje, Dež…

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov