Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 29. sep. 2022

TV Slovenija 2 • Čet, 29. sep.

Četrtkova jutra vam popestrimo iz mariborskega studia. Ta teden bomo na obisk povabili mlade judoiste iz Murske Sobote, o mostovih bomo govorili z Marjanom Pipenbaherjem, pobližje bomo spoznali tudi pse reševalce in njihove vodnike. Preverili bomo, kako lahko sami skrbimo za bolj zdravo srce in ožilje, vam pokazali kako z družino doma izdelati žepno družabno igro, ter vse skupaj začinili z dobro glasbo. Z vami bosta Andrej Geržina v studiu in Goran Obradović na terenu. Se vidimo ob sedmih!

Koncert skupine Pankrti oktobra leta 1977 bi moral biti enkratna provokacija, vendar so se stvari zasukale drugače. Zatresel je železno zaveso in v monolitnem sistemu samoupravnega socializma je nastala nepopravljiva razpoka, ki nas je skozi družbeno razgibana osemdeseta pripeljala od totalne revolucije do totalne razprodaje kulture, gospodarstva in znanja. Gost oddaje Profil bo Peter Lovšin, zaslužni punker, pornolog, kantavtor, diplomirani novinar in pod črto – uživač.

V peklenskih razmerah so ljudje z družbenega roba gradili boljši svet. Čeprav je življenje zdaj lažje, bi rudarji spet šli v rudniške rove.

Industrijska revolucija je temeljila na težkem fizičnem delu, katerega glavni predstavniki so bili rudarji. Zdrav, fizično močan delavec, ki je s svojim fizičnim delom preživljal družino, je bil simbol pravega moškega. Rudniki so bili gibalo razvoja, okrog njih so rasla mesta, rudarstvo je omogočalo splošni družbeni napredek. Garaško delo pod zemljo in razmere kot v peklu so za preživetje zahtevale močne posameznike in še močnejšo skupnost. Ljudje z družbenega in socialnega roba, ki v življenju niso imeli veliko možnosti izbire, so zase in za druge zgradili lepši in boljši svet. Z razvojem tehnologije pa pride do zapiranja rudnikov, razpada skupnosti in izgube identitete.
Na primeru rudnika Kanižarica spoznamo vse značilnosti rudarskega življenja, zgodba pa je še začinjena z osebnimi zgodbami in lokalnimi posebnostmi. Rudnik je preživel svetovno gospodarsko krizo, menjave lastnikov, med vojno je deloval kot prvi partizanski rudnik, zaradi vdora vode je bil več kot leto dni zaprt, nato pa je desetletja omogočal boljše življenje rudarskim družinam in celemu naselju. Kmalu po osamosvojitvi so ga zaprli, kar je pred celoten kraj postavilo zahtevo po ustvarjanju novih delovnih mest in novega načina življenja. Posledica je bila tudi razpad skupnosti in izguba identitete. Kljub kasnejšemu lažjemu in lepšemu življenju na bolje plačanih in udobnih delovnih mestih pa bi se nekdanji rudarji raje vrnili v nevarne jame.
Scenarij in režija Zvezdan Martič.

Zabavne petkove večere vodita priljubljena televizijska voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab.
V petek zvečer je glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave z živo glasbo, značilnim humorjem in odličnim studijskim vzdušjem, ki ga spodbuja 130-članska publika. Ansambel vrhunskih glasbenikov, Diamantov v sodelovanju z gostujočimi pevskimi zvezdniki in mladimi upi, na avdiciji izbranimi Novi talenti, poskrbi za čisto sveže izvedbe tako legendarnih hitov kot tudi novih pesmi vseh različnih žanrov slovenske glasbe, od popularne do narodno-zabavne.
Oddaja vstopa v novo sezono z novo rubriko. Novi talenti so mladi glasovi iz različnih koncev Slovenije, stari med šest in šestnajst let, ki so se uspeli uvrstiti in tudi uspešno prestali avdicijo.

Najbolj glasbena, zabavna in žurerska televizijska oddaja V petek zvečer v studiu gosti dami, izjemni vokalistki ter vrelca dobrih energij, Nušo Derenda in Nino Pušlar.
Poleg omenjenih dam nastopajo še Fehtarji, Matjaž Perenič, Buryana, Larisa Sreš in Neža Kirn, Challe Salle z Niko Krmec, Ansambel Petra Finka ter z veliko novo uspešnico skupina Kingston. V prvi oddaji sezone svoj pevski talent predstavlja Ema Lesjak.

Vpričo Linde je André razumevajoč, a ga kljuva, ker Linda tako pogosto obiskuje Dirka v bolnišnici in skrbi zanj. Zdi se mu, da jo izkorišča, zato ga obišče in mu pove svoje. Toda njun pogovor ne ostane brez posledic ...
Timov načrt, da bi Nadja prevzela nadzor nad njegovim deležem v Knežjem dvoru, spodleti. Nadja je besna, ker se je osmešila pred Christophom, in svojo jezo strese na Franzi, ki ji je hotela le pomagati. Franzi ob pogovoru s Steffenom ugotovi, da imata skupno strast, pridelovanje jabolčnika. Toda kot sobarica brez nasada jabolk bo težko uresničila svoje sanje.
Eva se odloči, da bo Robertu povedala resnico o Emiliu, toda še preden se mu lahko zaupa, družino iznenada doleti nova težava - Valentini grozi izključitev iz šole, zato se Robert na vrat na nos odpravi do ravnatelja.
Lucy pri pospravljanju sobe zgrožena ugotovi, da ima Ariane Kalenberg v omari žaro. To pove Christophu, ki mu postane jasno, kaj je bilo v skrivnostnem paketu. Toda Ariane pozneje ujame na laži ...

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

V Znanosti in tehnologiji bomo objavili zanimiv intervju s profesorjem Larryjem Lessardom z oddelka za strojništvo na univerzi McGill iz Kanade, ki si je zadal posebno nalogo. 400 dni bo kolesaril okoli sveta in se vmes ustavljal na različnih fakultetah, kjer bo predaval o recikliranju in načinih ponovne uporabe naprednih materialov. V okviru svoje 20 tisoč kilometrov dolge poti se je že ustavil tudi na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Obiskali smo Svet energije v Krškem in vam bomo predstavili avtomobil brez izpustov. Zanj ne velja le to, da je brez ogljičnega odtisa, ampak tega celo zmanjšuje.

Ekipa Magneta bo obiskala modni spektakel, ki je potekal v okviru italijanskega meseca mode v Ljubljani. Na filmskih platnih pa si bomo pogledali premiero biografskega filma o britanski glasbeni legendi Davidu Bowieju.

V letošnjem uničujočem požaru najbolj prizadete kraške občine bodo v sodelovanju z RTV Slovenija pripravile dobrodelno prireditev za zbiranje sredstev. Center za obnovo pogorelega Krasa bo zbrana sredstva najprej usmeril v zagon projekta Zeleno srce Krasa. Projekt bo povezal strokovno vzgojo sadik avtohtonih dreves za pogozdovanje, s katerimi bodo ohranili avtentičnost kraške pokrajine, in pa novo, istoimensko pohodniško pot med tremi občinami, ki bo na območje današnjih pogorišč v prihodnje vnašala novo življenje.
Na prireditvi, ki jo bosta vodila Martina Arčon in Boštjan Romih, bodo nastopili številni priznani glasbeniki: Lea Sirk, Rudi Bučar, Tinkara Kovač, Anika Horvat, Vlado Kreslin, Nuša Derenda, Eva Boto, Marko Vuksanović, Slavko Ivančič, Tatjana Mihelj ...

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

V tokratni oddaji bomo povezali prihodnost s preteklostjo. Najprej s slovitim Volkswagnovim kombijem, posodobili ga bomo s testom novega multivana, v moderni hibridni izvedbi, pa tudi s še bolj modernim električnim kombijem, ki sliši na ime ID.buzz. Le- tega smo vozili po čudoviti danski prestolnici. Govorili bomo tudi o Renaultovem meganu, ki je po novem stoodstotno električen, pika na i oddaje pa bodo BMW-jevi motocikli, ki so kljub modernejši tehniki videti kot klasiki ameriškega Harley-Davidsona.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Čisto na začetku se bomo obdali s sodobnostjo. V Mariboru je nastala prav posebna hiša z zračnimi prostori, strukturirano betonsko steno in hipnotičnimi kopalnicami. Slikoviti dom, ki navdušuje s trdno celoto in mehkimi detajli. V letu, ko praznujemo 150. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, smo obiskali hišo, v kateri je preživel večino svojih ustvarjalnih let. Njegov dom razkriva način njegovega življenja in delovanja, pa tudi številne detajle, ki odlikujejo njegovo ustvarjalnost.
Kot hiša ne more nastati brez premišljenega načrtovanja, tudi njena okolica zasluži, da se ji posveti izkušeni strokovnjak. Obiskali smo občudovanja vreden vrt s prelivnim bazenom.

Simfonični orkester, zbor in solisti SNG Maribor vas bodo popeljali v svet romantičnih opernih arij. Posnetek izvedb, ki je nastal na otvoritvenem koncertu 33. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v Stari Ljubljani, bogatijo doživete in občutene interpretacije solistk in solistov: Sabine Cvilak, Valentine Čuden, Petye Ivanove, Rebeke Lokar, Andreje Zakonjšek Krt, Irene Petrove Martina Sušnika in Jakija Jurgeca. Glasbenike je v lepem, večernem ambientu Kongresnega trga vodil dirigent Simon Krečič.

Marezige veljajo za eno najlepših razglednih točk v slovenski Istri in prav tam se vsako poletje zberejo mladi nadarjeni glasbeniki, ki delujejo na področju jazza. Na glasbenem festivalu MareziJazz 2022 se je z raznovrstnim programom predstavilo devet domačih in tujih zasedb ter pokazalo glasbeno moč big bandov. V posnetku koncerta vas bodo preplavili zvoki Zgrabi zvok zasedbe, ki jo sestavljajo člani Poletne jazz šole Zgrabi zvok.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov