Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 6. okt. 2022

TV Slovenija 2 • Čet, 6. okt.

Na indijsko-britanskega pisatelja Salmana Rushdieja, avtorja romana Satanski stihi, je bila leta 1989 zaradi kritike islama razpisana fatva. Knjiga je najprej razburila britanske muslimane, za njimi pa tudi muslimane po svetu. Po več desetletjih od izreka smrtne obsodbe je napadalec Rushdieja avgusta letos večkrat zabodel. Kaj pomeni svoboda govora in kaj svoboda umetniške besede? Kje, če sploh, so meje?
Gostje: dr. Primož Šterbenc, Tanja Tuma, dr. Mirt Komel in dr. Blaž Zabel
Voditeljica in urednica oddaje: Nina Jerman

Četrtkovo jutro bo jesensko obarvano, saj bomo pripravili kup jesenskih sladic. Povabili vas bomo na Dan nove slovenske glasbe, obiskali vesolje, se s stripom poučili o zgodovini Narodnega doma in čestitali Jamesu Bondu za 60.rojstni dan. Naša terenska ekipa bo obiskala Rogaško Slatino in Braslovče, strokovnjaki pa bodo v studiu svetovali o vplivu prehrane na kronične venske bolezni in nas spomnili kako pomembno je redno čiščenje elektronske pošte. Se vidimo ob 7-ih.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudipri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Včasih bi s hrano radi potovali, včasih eksperimentirali, včasih pa bi najraje ostali kar doma, v udobju doma in otroških spominov. In danes je tak dan. Cmoki so kulinarična uspešnica že dolga stoletja. Poznamo različne cmoke, lahko so sladki ali slani, poznajo jih različne kulinarične tradicije po svetu, skupna pa jim je oblika: ta je seveda okrogla. Petra bo cmoke nadevala s svežimi slivami. Kaj pa slive – jih je bolje izkoščičiti ali ne? Babice so nekoč namenoma pustile koščico v slivah, saj so po koščicah na robu krožnika točno vedele, koliko cmokov je kdo pojedel.

*****

»Človek, ne jezi se!« je kratek dokumentarni film, ki pripoveduje zgodbo o edinem slovenskem pritlikavem paru. Martina in Anton se trudita živeti popolnoma običajno družinsko življenje, ki pa je zaradi njune velikosti vsak dan znova pred preizkušnjo. Poleg tega se nenehno spopadata s predsodki, ki jih ljudje običajne velikosti gojimo do tistih, ki bolehajo za genetsko boleznijo ahondroplazijo. Zakonca nizke rasti, ki imata sina 'normalne' velikosti, te predsodke razbijata na različne načine.
Film »Človek, ne jezi se!« nastavlja ogledalo vsem tistim »majhnim« ljudem, ki si domišljajo, da so veliki.

Dokumentarni portret Mire Marko, ki je med obema svetovnima vojnama veljala za eno najboljših alpinistk.

Gorništvo v vseh možnih oblikah je del narodove slovenske identitete. Alpinizem, kot njegova najbolj ekstremna in žlahtna oblika, je vedno spremljal duh herojstva, žrtvovanja in plemenitosti.
Mira Marko Debelakova je s prvenstvenim vzponom leta 1926 po severni steni Špika razburkala tedanjo slovensko in evropsko alpinistično javnost. Časopisi po alpskih državah so njen vzpon kovali v zvezde. Njen dosežek je bil v vseh pogledih vrhunski, ker pa je to storila ženska, je bila to še dodatna dimenzija in vzrok kontroverznosti. Zaradi njenega, objektivno vrhunskega alpinističnega udejstvovanja, je Mira Marko ena od najboljših slovenskih alpinistk v zgodovini.

Zabavne petkove večere vodita priljubljena televizijska voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab.
V petek zvečer je glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave z živo glasbo, značilnim humorjem in odličnim studijskim vzdušjem, ki ga spodbuja 130-članska publika. Ansambel vrhunskih glasbenikov, Diamantov v sodelovanju z gostujočimi pevskimi zvezdniki in mladimi upi, na avdiciji izbranimi Novi talenti, poskrbi za čisto sveže izvedbe tako legendarnih hitov kot tudi novih pesmi vseh različnih žanrov slovenske glasbe, od popularne do narodno-zabavne.
Oddaja vstopa v novo sezono z novo rubriko. Novi talenti so mladi glasovi iz različnih koncev Slovenije, stari med šest in šestnajst let, ki so se uspeli uvrstiti in tudi uspešno prestali avdicijo.

Tokrat na pogovornem prizorišču Melani in Blaž gostita dva izjemna pevca legendarnih Avsenikov: Alfija Nipiča in Luko Seška.
Slišali bomo izjemne glasbene priredbe. Nastopajo še Irena Vrčkovnik in oktet Žetev, Anika Horvat in Tinkara Kovač, pevci Matic Golavšek, Jure Mlinšek, Jure Jaklič, Dejan Potočnik. DJ Melani obišče Nipke, nastopijo Eva Černe Avbelj in Klemen Torkar ter Marijan Novina in Mare Novak.

Predsednik Volodimir Zelenski je obraz ukrajinskega upora proti ruski vojski. A na oblast je prišel z le malo tradicionalnih političnih izkušenj. Dokumentarna oddaja razkrije njegove začetke televizijskega igralca, prikaže izjemno uspešno predvolilno kampanjo in prepričljivo zmago na predsedniških volitvah ter zapleten odnos z ruskim predsednikom, poleg tega pa pojasni tudi poglavitne prelomnice v zgodovini Ukrajine.

LA STORY ZELENSKY / ZELENSKY, THE STORY / Francija / 2022 / Režija: Willy Papa, Nicolas Fresco, Arthur Genre

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Predstavljamo nov dosežek raziskovalne skupine s Kemijskega inštituta. Skupina znanstvenikov pod vodstvom Romana Jerale je razvila novo tehnologijo uravnavanja človeških celic, ki so jo poimenovali INSPIRE. Obiskali smo Noč raziskovalcev, projekt, katerega namen je delo znanstvenikov predstaviti splošni javnosti. Govorili pa bomo tudi o razstavi z naslovom O svetlobi, ki je na ogled v Tehniškem muzeju Slovenije.

V Magnetu se bomo odpravili tja, kamor običajno nimamo vstopa – v zakulisje opere z Evo Černe. Ogledali si bomo tudi premiero filma Pot v raj, v katerem sta spet skupaj zaigrala legendarna igralca Julija Roberts in George Clooney. V oddaji pa ne bodo manjkala niti druga najbolj znana imena Hollywooda.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

Ekipa testnih voznikov iz vrst gledalcev Avtomobilnosti je spet začela s svojim testiranjem. Tokrat so na poligonu Ljubečna pri Celju primerjali novega citroëna C5X z legendarnimi hidravličnimi citroëni, s CX-om, GS-om in xantio activo, poskusili so se v slalomu. Rezultati so presenetili!
Dacia je pripravila izredno zaželjeno dodatno opremo: posteljo. Velika je za dva potnika, podnevi pa jo imata pospravljeno oziroma zloženo v prtljažniku.
Vozili pa smo se tudi z ljubljanskim zelencem, LPP-jevim avtobusom, ki pa je bil tokrat zelen zaradi pogonske energije. Pogonsko elektriko mu namreč zagotavlja vodik.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Hiša unikatnih detajlov smo jo poimenovali. Osnovni dizajn interijera je sicer temeljil na črno beli kombinaciji, vendar se je lastnica kot športna in modna navdušenka brez oklevanja odločila vnesti tudi nekaj intenzivnejših barv. S pomočjo arhitektke pa so si uredili še zunanji del, ki prav vabi k preživljanju časa na prostem.
Za stanovanja v blokih se marsikomu zdi, da ima človek ob morebitni prenovi na veliko koncih zvezane roke. V mestu ob Dravi smo ugotovili, da stene ne predstavljajo mej, če je v glavi polno idej. Pobliže predstavimo stanovanje, polno vrhunskega dizajna in drznih rešitev.
Dvajset let že »zori« vrt na Gorenjskem. Lastnica spoštuje naravo, zato je izbrala sonaravno vzgojo rastlin. Okrasni vrt je zasnovala po zgledu angleških okrasnih vrtov, s pomočjo moževih rok pa nastane veliko koristnega in lepega.

Brata Jiří in Otto Bubeníček, svetovno znana baletna umetnika, sta z Baletom SNG Ljubljana po eni najlepših ljubezenskih zgodb ruskega pisatelja Borisa Pasternaka postavila balet Doktor Živago.
Za TV smo iz baleta posneli tudi čudoviti duet Lare in Jurija Živaga v interpretaciji baletnih solistov Tjaše Kmetec in Lukasa Zuschlaga. Urednica je Danica Dolinar, režiser Vojko Vidmar.

Marezige veljajo za eno najlepših razglednih točk v slovenski Istri in prav tam se vsako poletje zberejo mladi nadarjeni glasbeniki, ki delujejo na področju jazza. Na glasbenem festivalu MareziJazz 2022 se je z raznovrstnim programom predstavilo devet domačih in tujih zasedb ter pokazalo glasbeno moč big bandov. V posnetku koncerta vas bodo preplavili zvoki Big Banda Vrhnika.

Na stotine požganih vasi, množična posilstva, načrtovani poboji, 700 000 Rohingov pregnanih z domov. Francoska dokumentarna oddaja, posneta v Mjanmaru in Bangladešu, razkriva ozadje in potek pregona te muslimanske manjšine iz pretežno budistične sredine. Osvetli tudi vlogo Aung San Su Či, nekoč borke za svobodo, ob pregonu Rohingov pa zagovornice mjanmarskih generalov.

THE ROHINGYA: THE MECHANICS OF A CRIME / LA MECANIQUE DU CRIME / Francija / 2019 / režija: Gwenlaouen Le Gouil

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov