Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 13. okt. 2022

TV Slovenija 2 • Čet, 13. okt.

Drugi četrtek v oktobru je svetovni dan vida in tej temi se bomo z oftalmologom posvetili tudi mariborski jutranjiki. Preverili bomo ali je sedaj pravi čas za nakup nepremičnin, povabili vas bomo na odkrivanje skrivnosti nekdanje mariborske kaznilnice, opozorili vas bomo na Svetovni dan brez modrčka, ki ozavešča ženske o raku na dojkah, z zeliščarkami iz Voličine pa se bomo poučili o zdravilnih lastnostih številnih rastlin iz zeliščnega vrta.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudipri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Se tudi vam včasih že vrti od prehranskih novosti, ki prihajajo z vseh koncev? Petra v takih trenutkih prisluhne babičinemu nasvetu: jejmo več zelenjave! Danes bomo pripravili vegetarijanske sarme z zelenjavo, ki potrpežljivo čaka na vrtu vso zimo. Med peko ohrovtovih zvitkov pa naredimo še kuharski eksperiment. Ste že jedli ohrovtov čips? Ker ta ohrovt res ni od muh! En gram ohrovta vsebuje kar 17-krat več vitamina C kot gram korenja, poleg tega pa je bogat vir vitaminov A in K ter izjemen vir kalcija in folne kisline.

Gostja Profila bo Tanja Babnik, ravnateljica Waldorfske glasbene šole. Ob začetku šolskega leta bo spregovorila o posebnostih te glasbene šole, o njenem pomenu za vzgojo otrok in načrtih v prihodnje.
Z njo se bo pogovarjala Darja Korez Korenčan.

Ljubezen ne pozna meja. Ljubezen nima okusa in vonja. Ljubezen ne šteje kromosomov. Ljubezen lahko zadene vsakogar. Kratki dokumentarni film s preprostim naslovom Ljubezen pripoveduje zgodbo o izgubljeni ljubezni Atife ter o ljubezni, ki si jo izkazujeta Ina in Aljaž. Atifi, Ini in Aljažu je skupno to, da so osebe z motnjami v duševnem razvoju. Avtor filma se je spopadel z vprašanji, kako vsi trije sprejemajo ljubezen in kako jo izkazujejo, kako prenašajo izgubo ljubljene osebe … V filmu pa spoznamo tudi njihove želje in sanje, ki se razblinijo takoj, ko trčijo ob zidove birokracije.

Dokumentarni film o tržaškem pesniku, pisatelju, esejistu, prevajalcu in uredniku Marku Kravosu.

Marko Kravos sodi med najvidnejše slovenske literarne ustvarjalce. Njegov književni opus je izredno bogat in raznolik, je dobitnik številnih priznanj, med njimi nagrade Prešernovega sklada, italijanskih nacionalnih nagrad za pesništvo in Schwentnerjeva nagrade. V lanskem letu je postal vitez italijanske republike. Za svojo poezijo pesnik pravi, da v njej poskuša »združevati smeh in bridkoumno pamet; jedko sol in milino pomladnega zelenila.« Film prikazuje del te raznolikosti. Po eni strani utrinke iz njegovega vsakdana od obiska ribarnice in obiranja oljk v kriškem Strmecu do srečanj s prijatelji in obujanja spominov na mlada leta in njegovo dolgoletno urednikovanje pri Založništvu tržaškega tiska v Trstu. Tu so tudi odlomki njegovih nastopov pred mladimi bralci in na literarnih večerih v Ljubljani in Trstu. Po drugi strani film ponuja vpoglede v pesnikovo ustvarjanje. Dogajanja med sabo povezujejo sprehodi po tržaških ulicah, pospremljeni z njegovimi pesmimi iz ciklusa Grem jaz takole s sprehajalnim korakom. Vsaka pesem gledalca popelje v novo poglavje iz pesnikovega življenja, globoko zaznamovanega z zavedanjem o pomenu jezika in lastnem pesniškem poslanstvu. Scenarij Cvetka Bevc, režiser Primož Meško, snemalec Bernard Perme.

Zabavne petkove večere vodita priljubljena televizijska voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab.
V petek zvečer je glasbeno-razvedrilna oddaja, ki prinaša dobro uro zabave z živo glasbo, značilnim humorjem in odličnim studijskim vzdušjem, ki ga spodbuja 130-članska publika. Ansambel vrhunskih glasbenikov, Diamantov v sodelovanju z gostujočimi pevskimi zvezdniki in mladimi upi, na avdiciji izbranimi Novi talenti, poskrbi za čisto sveže izvedbe tako legendarnih hitov kot tudi novih pesmi vseh različnih žanrov slovenske glasbe, od popularne do narodno-zabavne.
Oddaja vstopa v novo sezono z novo rubriko. Novi talenti so mladi glasovi iz različnih koncev Slovenije, stari med šest in šestnajst let, ki so se uspeli uvrstiti in tudi uspešno prestali avdicijo.

Najbolj glasbena, zabavna in žurerska televizijska oddaja V petek zvečer v studiu gosti izjemna glasbenika, ki puščata močne sledi v slovenski glasbi, basista Čarlija Novaka in Anžeta Langusa. Poleg omenjenih gospodov glasbeni oder zavzemajo še Frenk Nova, Dada Kladenik, Saša Debeljak, Mitja Šinkovec, Čuki, Žan Serčič, Vili Resnik, Žiga Rustja, Alya, Leon Kozlar Luigi, Mitja Bobič, Gedore, Aleksander Mežek in Bassless ter seveda tisti zaradi katerih se vse lepše sliši - Diamanti.
Našo pozornost zavzema Nova talentka z odličnim glasom Eva Brumen Košar.

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

V znanosti in tehnologiji predstavljamo Teslinega robota Optimusa, ki bo mogoče nekoč lahko nadomestil proizvodne delavce. Govorili pa ne bomo le o umetni inteligenci, ampak bomo predstavili tudi nov dosežek slovenskih znanstvenikov. Prvi na svetu so odkrili navzočnost mikrodelcev plastike v zrnih toče.

V Magnetu se nam danes pridruži Maja Štamol Doljc, ki je bila kot edina Slovenka s svojo kolekcijo povabljena na modno revijo “First Fashion Gala” v Washingtonu. Danes je svetovni dan brez nedrčka, zato pogledamo med zvezdnice, ki brez njega večkrat odidejo od doma. Maraaya in Kvatropirci pa so združili moči v novem glasbenem projektu, ki si ga ogledamo tudi mi.

V času od neuspelega vojaškega udara leta 2016 do danes se je Turčija korenito spremenila. Erdoğan je ureditev Turčije precej odmaknil od Atatürkove vizije zahodno usmerjene sekularne demokracije. Z vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP) se je politična moč, zlasti še po poskusu vojaškega udara, zelo zgostila okoli edinega voditelja. A turško gospodarstvo kaže vse več znakov krize, kar bi državo lahko precej ošibilo. To pa bi imelo resne posledice tudi za Evropo in Bližnji vzhod.

TURKEY UNDER THE AKP / Nemčija / 2019 / Režija: Halil Gülbeyaz in Osman Okkan

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

Prihajajo bolj temačni dnevi, avtomobilski žarometi bodo spet v fokusu. In tudi ta jesenska Avtomobilnost bo bolj temna, velik delež oddaje smo namreč posneli ponoči in to celo v dežju. Idilična Pokljuka je ponudila krasno kuliso za preizkus delovanja matričnih žarometov, pa tudi sistema nočnega vida, ki ponoči voznika opozori na pešca. Ja, na našem preizkusu je testni DS4 pokazal tudi srno, ki je voznik s prostim očesom ni videl.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Tokrat se posvetimo ambientom, v katerih kraljuje les. Najprej se bomo ustavili v čisto klasični domači brunarici. Zrasla je na Gorenjskem in je zahtevala veliko domačega stavbarskega znanja ter obrtniških spretnosti.
Apartmajska stavba v Ljubljani ponazarja idejo enega največjih arhitektov modernizma, Le Corbusierja, ki je trdil, da mora vsaka hiša naravi povrniti tisti košček, ki ji ga je odvzela s svojo površino. Objekt, ki smo ga posneli, se od drugih loči z zeleno streho, ki poleg lesa poudari potreben stik z naravo.
Mobilne hiške povezujemo s počitnicami, z naravo, kamor se v toplih mesecih leta preselimo za teden ali dva, da si oddahnemo in napolnimo baterije. A mobilna hiška je lahko še mnogo več kot to – lahko predstavlja stalno obliko bivanja, ki je ravno tako funkcionalno in udobno kot v klasični hiši ali stanovanju, hkrati pa mnogo cenejše. Predstavimo primer zares vsestranske uporabnosti lesa kot gradbenega materiala.

Uživali boste lahko v vizualizaciji priljubljenega Adagietta Gustava Mahlerja v izvedbi Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Posnetek je nastal v čudovitem okolju Narodne galerije. Umetniški vodja orkestra Steven Loy, urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.

Marezige veljajo za eno najlepših razglednih točk v slovenski Istri in prav tam se vsako poletje zberejo mladi nadarjeni glasbeniki, ki delujejo na področju jazza. Na glasbenem festivalu MareziJazz 2022 se je z raznovrstnim programom predstavilo devet domačih in tujih zasedb ter pokazalo glasbeno moč big bandov. V posnetku koncerta vas bodo preplavili zvoki Big Banda Cerknica.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov